NieuwsVakbonden

Vakbonden lopen in hoog tempo leeg

De vakbonden lopen in hoog tempo leeg. Ruim 100 duizend vakbondsleden namen de afgelopen 2 jaar afscheid van hun bond, vooral jongeren tot 25 jaar.

Redactie
Actievoerders demonstreren tegen de verlaging van de Wajong uitkering. Beeld ANP
Actievoerders demonstreren tegen de verlaging van de Wajong uitkering.Beeld ANP

Het CBS telde in maart van dit jaar 1,6 miljoen personen die zijn aangesloten bij een vakbond. De trend is sinds 2009 neerwaarts en vanaf 2017 gaat het hard. Alleen in 1924, 1984 en 1985 gaven meer leden hun congé.

In 1999 beleefden de bonden hun toppunt in absolute zin en hadden ze bij elkaar nog bijna 2 miljoen leden.

In september zakte de grootste vakbond, FNV, onder het symbolische aantal van 1 miljoen leden. Sindsdien is de vuist waarmee de bond op de vergadertafel van de versnipperende polder kan slaan, minder imposant, constateren betrokkenen. Ook al omdat de vakbond door teruglopende ledenaantallen personeel moet ontslaan en zelfs een staking voor de kiezen kreeg.

Verontrustend voor de bonden is dat leeftijd allesbepalend is voor het vakbondslidmaatschap: hoe jonger de leden, hoe vaker ze opzeggen.

FNV zakt onder symbolisch ledental van 1 miljoen: is dit het eind van het poldermodel?

Het ledental van de grootste vakbond van Nederland, de FNV, daalt sterker dan verwacht. Zijn de gloriejaren onder Wim Kok en Johan Stekelenburg nu definitief voorbij? En betekent dit ook het einde van het poldermodel?

Meer over de krimpende FNV
Vraagtekens bij de representativiteit van de vakbonden rezen onlangs al toen ze stemden over het pensioenakkoord. Het teruglopende aantal leden noopte de FNV onlangs tot een bezuiniging in eigen huis en dus ontslagen. Dat leidde tot een vakbondsactie, met hesjes en leuzen. En een column van Max Pam, die de ontslagronde een ‘ultieme vernedering’ noemde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden