Vakbonden gaan samen actievoeren

Met de leus 'Nederland verdient beter' trekt de vakbeweging komende maanden ten strijde tegen het kabinetsbeleid...

Van onze verslaggeefster Kim van Keken

De vakcentrales FNV, CNV en MPH maakten deze 'actieplannen' dinsdag bekend in Den Haag. Alledrie de voorzitters noemden dit 'een historisch en uniek moment'. Alleen al omdat de drie centrales jaren niet hebben samengewerkt voor een landelijke demonstratie. Nu is het weer tijd om te demonstreren, vinden ze.

'Dit kabinet heeft buitengewoon veel sociaal-economische schade aangericht', zegt CNV-voorzitter Doekle Terpstra.

Omdat het kabinet 'met de rug naar de samenleving staat', hoopt de vakbeweging de aandacht te krijgen met een manifestatie op 2 oktober in Amsterdam. De bonden denken tienduizenden actievoerders te verwelkomen. In Rotterdam is op 20 september al een werkonderbreking en een demonstratie op de Coolsingel. Ook roepen de bonden hun leden op om tijdens Prinsjesdag het werk stil te leggen om naar de troonrede te kijken. Terpstra noemde dit geen staking, maar 'vaderlandsliefde'.

Vanaf vandaag zullen de voorzitters het land ingaan om de beroepsbevolking bij te praten. Overal zullen regionale acties plaatsvinden, die variëren van manifestaties en korte werkonderbrekingen tot andere ludieke acties. Ook is de actiesite nederlandverdientmeer.nl de lucht ingegaan. De vakbeweging opent de stakingskassen. In oktober is er een gesprek met GroenLinks over een correctief referendum over het prepensioen.

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal noemt gesprekken met het kabinet en de werkgevers momenteel 'zinloos'. Hij spreekt onder meer over de plannen voor het afschaffen van fiscale voordelen van vervroegd pensioen en de herbeoordeling van arbeidsongeschikten. MHP-voorzitter Ad Verhoeven rept van 'een annorexia-beleid' van het kabinet. Hij haast zich te melden dat het niet zijn bedoeling is om het kabinet zelf en de werkgevers 'te vloeren'.

De werkgeversorganisaties zien weinig nieuws in het actieprogramma van de vakcentrales.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden