Vakbond wil nu treinstaking op 25 mei

De spoorwegvakbond FSV wil op maandag 25 mei, de eerste dag van de nieuwe dienstregeling van de NS, een landelijke treinstaking houden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De FSV wil op 25 mei al het treinverkeer lamleggen om de NS zover te krijgen dat de voorbereiding van een regionaal vervoersbedrijf in het noorden van het land wordt stopgezet. Met de staking van afgelopen maandag in het noorden bereikte de FSV dat doel niet. Het hoofdbestuur van de onafhankelijke bond heeft dinsdag toestemming gegeven om de NS een ultimatum te stellen.

Het ultimatum is nog niet verstuurd. 'We geven de directie van NS Reizigers tot donderdagavond de kans om te reageren', aldus FSV-voorzitter G. Hardeveld. Hij eist een gesprek, dat uiterlijk vrijdag moet zijn afgerond. Anders besluit de FSV zaterdag definitief tot een staking op 25 mei.

De NS zegt dat een gesprek pas zinvol is als duidelijk is wat de FSV eigenlijk wil. 'U geeft niet aan wat u van ons wilt, maar verbindt aan het niet honoreren van voor ons onbekende eisen wel een dreiging met een landelijke actie', schrijft NS-onderhandelaar

R. Lantain aan de FSV. Hij voegt eraan toe dat Noordned zelf niet ter discussie mag staan.

Het conflict draait om NoordNed, een nieuw op te richten vervoersmaatschappij die in het noorden van het land bus- én treinvervoer gaat verzorgen. Een deel van het NS-personeel moet op den duur in dienst treden bij NoordNed. Met de vakbonden van FNV en CNV zijn daarover afspraken gemaakt.

De FSV vindt die afspraken op zichzelf goed, maar vindt dat de NS veel te hard van stapel loopt.

De vakbond wil dat de politiek zich eerst uitspreekt over marktwerking in het spoorvervoer.

De staking kan mogelijk worden voorkomen of worden uitgesteld als de Tweede Kamer zich uitspreekt over de toekomst van het spoorvervoer in het noorden van het land. Mogelijk wordt daarover een spoeddebat aangevraagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden