Vakbond roept op tot staking bij Air France

Air France moet van vakbond CGT zijn aanklachten intrekken tegen de vijf werknemers die begin oktober managers van het bedrijf aanvielen. Dat is de inzet van een stakingsaankondiging die de bond tijdens de kerst heeft gedaan.

Redactie
AirFrance-topman Xavier Broseta vlucht voor de woedende medewerkers. Beeld ap
AirFrance-topman Xavier Broseta vlucht voor de woedende medewerkers.Beeld ap

CGT heeft grond- en cabinepersoneel van Air France opgeroepen om donderdag 28 januari het werk neer te leggen. De bond wil dat de rechtszaken tegen de bewuste medewerkers worden stopgezet. Ook zouden de personeelsleden die twee bestuurders de kleren van het lijf scheurden weer in dienst moeten worden genomen.

Het personeel is tevens door de bond gevraagd om massaal 'nee' te zeggen tegen het alternatieve bezuinigingsplan van de luchtvaartmaatschappij dat in oktober de aanleiding vormde voor het incident. Een menigte van boze werknemers bestormde het hoofdkantoor van Air France toen daar de ondernemingsraad werd ingelicht.

Het bedrijf kondigde aan flink te snijden in zijn vloot en vluchtaanbod, als het personeel niet akkoord gaat met versoberde arbeidsvoorwaarden. In dat geval worden in de komende twee jaar 2900 banen geschrapt.

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM heeft het al maanden aan de stok met zijn personeel vanwege beoogde kostenbesparingen die de winstgevendheid van het concern moeten aanwakkeren. Bij KLM is met het afsluiten van soberdere cao's al een begin gemaakt, maar bij Air France hebben de vakbonden zich tegen de plannen gekeerd. Na het incident in oktober leek eindelijk een dialoog op gang te komen tussen Air France en de vakbonden. Maar later liepen verschillende bonden toch weer weg van de onderhandelingstafel.

AirFrance-topman Xavier Broseta klimt over een hek om de boze medewerkers te ontvluchten. Beeld afp
AirFrance-topman Xavier Broseta klimt over een hek om de boze medewerkers te ontvluchten.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden