Vakbond NVJ bezorgd over snelle deal bij PCM

Belgische Persgroep heeft belangstelling voor Nederlands krantenconcern...

Van onze verslaggever Wilco Dekker

AMSTERDAM De journalistenvakbond NVJ maakt zich zorgen over PCM, de uitgever van onder meer de Volkskrant en NRC Handelsblad. De bond stelt dat het bedrijf ‘niet fout op fout moet stapelen door overhaast en onder druk vanuit een kwetsbare positie een partner te kiezen’, aldus NVJ-bestuurder Bianca Rootsaert. Ze vreest voor fors banenverlies als de Belgische Persgroep de nieuwe eigenaar wordt.

PCM zoekt op korte termijn een partner omdat het kampt met een schuld van 120 miljoen euro. Door die schuld, een erfenis van het vorig jaar vertrokken Britse opkoopfonds Apax, staat het bedrijf onder druk van de banken om maatregelen nemen. Volgens ingewijden koerst PCM af op een overname door de Persgroep onder leiding van Christian van Thillo. Die moet PCM voorzien van zowel kapitaal als uitgeefkennis.

De Persgroep is in Nederland al eigenaar van Het Parool en praat met PCM al langer over de overname van het AD, nu eigendom van PCM en de regionale krantenuitgever Wegener. De Belgen zouden eigenaar worden van PCM door de uitgifte van nieuwe aandelen. Door de transactie, die binnenkort rond moet zijn, verwatert het belang van de huidige aandeelhouders. Dat zijn de Stichting Democratie en Media (SDM, met 90,3 procent), de stichting de Volkskrant (7,2 procent) en de stichting ter Bevordering van de Christelijke Pers van Trouw (2,5 procent).

PCM-topman Bert Groenewegen ontkent een afspraak met de Persgroep. Volgens hem zijn er twee mogelijke partners en zijn alle opties nog open. Die tweede kandidaat is de HAL. De investeringsmaatschappij, onder meer mede-eigenaar van Het Financieele Dagblad, zou vooral geïnteresseerd zijn in NRC Handelsblad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden