Vakbond keert zich ineens tegen Pool

De grootste vakbond FNV Bondgenoten keert zich tegen het kabinetsbesluit de Nederlandse grenzen per 1 januari te openen voor werknemers uit Polen en de andere nieuwe EU-lidstaten....

Van onze verslaggeefster

Dat bleek woensdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. De vakbond met 465 duizend leden neemt daarbij een ander standpunt in dan de vakcentrale FNV. Die liet dinsdag per brief weten voorstander te zijn van open grenzen, mits het kabinet zich harder inzet om onderbetaling en valse concurrentie te voorkomen. Eerder bracht de Sociaal-Economische Raad (SER), waarin ook FNV Bondgenoten zitting heeft, een unaniem advies uit om in de hele EU vrij verkeer van werknemers te realiseren.

Van der Kolk verklaarde woensdag van mening te zijn veranderd, omdat ‘we erg zijn geschrokken van de realiteit. Dingen zijn anders gelopen dan we hadden verwacht. Bedrijven investeren niet meer in jongeren, omdat het werk ook door Polen kan worden gedaan. Als we de grenzen openen zonder goede controle, komt er geen jongere of uitkeringsgerechtigde meer aan de bak.’

De kwestie ligt gevoelig in de Tweede Kamer. Een meerderheid van CDA en PvdA heeft grote twijfels of Nederland als een van de eerste landen in Europa de werkvergunning voor Oost-Europeanen moet opheffen.

Van der Kolk pleit ervoor het openen van de grenzen twee of drie jaar uit te stellen, zodat de controle op zwart werk, onderbetaling en schijnzelfstandigen adequaat kan worden geregeld. Hij wil daartoe samen met de overheid een opsporingsbureau oprichten tegen de ontduiking van arbeidsvoorwaarden. ‘Een algemeen verbindend verklaarde CAO heeft kracht van wet, dus het naleven kan ook mede door de overheid worden gecontroleerd’, aldus Van der Kolk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden