NIEUWSPENSIOENAKKOORD

Vakbond FNV stelt stemming pensioenakkoord uit

Vakbond FNV heeft vrijdag nog niet ingestemd met de uitwerking van het pensioenakkoord. Volgens een deel van het ledenparlement is er onvoldoende tijd geweest om een ‘weloverwogen afweging’ te maken. Een besluit over de beoogde grote pensioenhervorming wordt daarmee uitgesteld.

Een lid van de FNV tijdens een digitale ledenvergadering, waarin gestemd wordt over het pensioenstelsel. De achterban van vakbond CNV ging al akkoord met het nieuwe stelsel. Beeld ANP

Over twee weken komt de afvaardiging van FNV-leden opnieuw samen om te stemmen. De onlinevergadering verliep vrijdag chaotisch. Sommige parlementsleden logden zich opzettelijk niet in, waardoor er geen rechtsgeldig besluit kon worden genomen. ‘Ik was heel graag vandaag tot besluitvorming gekomen’, laat FNV-voorzitter Han Busker in een verklaring weten. ‘Maar een deel van het ledenparlement is daar nog niet aan toe. We willen dit zorgvuldig doen.’

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken reageert vrijdag teleurgesteld op het uitstel en hoopt dat de grootste vakbond tijdens de volgende vergadering wel een beslissing neemt. Volgens de minister kan er niet opnieuw onderhandeld worden over het pakket aan pensioenplannen. 

Die plannen zijn een uitwerking van het vorig jaar gesloten Pensioenakkoord. Na nachtenlang vergaderen kwam er vorige week een overeenkomst tussen Koolmees en de top van werkgevers en vakbeweging. ‘Een historische dag’, noemde hij het. Vrijdag zouden de pensioenafspraken naar de Tweede Kamer gaan, maar de achterbannen, die zich deze week over de afspraken bogen, gooiden op het laatste moment roet in het eten. 

De afvaardiging van FNV-leden, het ‘ledenparlement’, vond dat het te weinig tijd had om de plannen te bestuderen. Aanvankelijk zou het 105-koppige gezelschap dinsdag al stemmen, maar dat werd verplaatst naar vrijdagochtend. De deadline van één uur ’s middags, die minister Koolmees de vakbond stelde, werd niet gehaald. 

Ook de kleinere vakbond VCP, voor hoger en middelbaar personeel, toonde zich kritisch. Die zei donderdagavond ‘geen ja maar ook geen nee’ tegen de pensioenhervorming. De CNV ging eerder wel akkoord, evenals de werkgeversorganisaties.

Kritiek

De vakbondsachterbannen hebben onder meer kritiek op de overgang naar het nieuwe stelsel. In het nieuwe systeem bouwen jongeren meer pensioen op dan ouderen, in plaats van een doorsneepremie zoals nu het geval is. Dat is nadelig voor werknemers van 45 jaar en ouder, die hiervoor wel dezelfde premie hebben betaald, maar dus straks zitten met een lagere opbouw. Hoe die gecompenseerd zullen worden, is nog onduidelijk. 

Bovendien zitten de vakbonden in hun maag met de circa 1,2 miljoen Nederlanders die hun pensioen opbouwen via een verzekerde regeling. Verzekeraars die deze regelingen uitvoeren, moeten met twee systemen gaan werken, waarbij een baanverandering voor oudere werkenden erg nadelig kan uitpakken.

De steun van de FNV, met iets minder dan een miljoen leden de grootste vakbond, is cruciaal voor de pensioenhervorming. De vakbeweging en werkgevers besturen de pensioenfondsen. De overheid stelt de spelregels voor pensioenfondsen vast. 

Wetgeving

De vertraging komt Koolmees ongelegen, want hij heeft hij haast. Voor de hervorming van het pensioenstelsel moet een nieuwe wetgeving door het parlement worden geloodst. Bijvoorbeeld voor de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken, wat volgens het plan op 1 januari mogelijk wordt.

Daarnaast moet een verandering van de AOW-leeftijd minimaal vijf jaar van tevoren worden aangekondigd.  Die staat voor 2025 nog op 67 jaar, maar afgesproken is dat de AOW-leeftijd vanaf 2026 trager zal meestijgen met de levensverwachting. Dat moet dit jaar dan al wel in de wet staan.

Meer over pensioenen

Niemand gaat erop achteruit bij overgang naar nieuwe pensioenregeling (als het goed is). 

Wordt alles beter met het nieuwe pensioenstelsel? Negen vragen (en antwoorden).

De vergrijsde vakbondsleden beslissen voor het hele land.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden