Vakbond CNV naar de rechter: lieten aandeelhouders Tuunte met voorbedachten rade failliet gaan?

Vakbond CNV stapt naar de rechter om het ontslag van meer dan honderd oud-medewerkers van modeketen Tuunte aan te vechten. In totaal raakten 250 medewerkers hun baan kwijt toen de vooral in Overijssel en Gelderland actieve keten in augustus failliet ging. Drie weken na het faillissement maakte het bedrijf een doorstart met iets meer dan de helft van de veertig zaken.

Jochem van Staalduine
Filiaal van Tuunte aan de Burgemeester Bramerstraat in Hardenberg. Beeld anp
Filiaal van Tuunte aan de Burgemeester Bramerstraat in Hardenberg.Beeld anp

CNV wil dat de rechter beoordeelt of de aandeelhouders de modeketen met voorbedachten rade failliet hebben laten gaan. Met een zogenoemd flitsfaillissement zouden de aandeelhouders hebben voorkomen dat ze het personeel een hoge ontslagvergoeding schuldig waren. OP die manier laten eigenaren hun onderneming soms bewust failliet gaan om het personeel te lozen. Niet zelden heeft de nieuwe eigenaar al voor het faillissement afspraken gemaakt met de voormalige eigenaren om direct een doorstart te kunnen maken. Soms zet de oude eigenaar het bedrijf na het faillissement gewoon voort.

Zo ook bij Tuunte. In september bleek dat een van de oude aandeelhouders ook aandeelhouder is van het doorgestarte bedrijf. In eerste instantie probeerden de nieuwe eigenaren van Tuunte hun identiteit geheim te houden, maar die lekte toch uit. Oud-aandeelhouder René Rootinck is mede-eigenaar van het nieuwe Tuunte, samen met de investeerders achter Jola Mode.

De vakbond verwijt Tuunte bovendien dat de modeketen na de doorstart vooral goedkope krachten in dienst nam. Rootinck spreekt dat tegen. Van de honderdtwintig medewerkers van het huidige Tuunte is een kwart afkomstig van de oude keten, zegt hij.

Flitsfaillissementen waren tot voor kort een goedkoop alternatief voor een reorganisatie. Vanaf 2011 werd de constructie juridisch gedoogd. Onder meer lingeriemerk Marlies Dekkers en garnalenpelbedrijf Heiploeg gingen kunstmatig failliet. Tegenwoordig zijn flitsfaillissementen in principe niet toegestaan.

In juni oordeelde het Europees Hof van Justitie dat het flitsfaillissement van kinderopvangorganisatie Smallsteps illegaal was, omdat het werd gebruikt om personeel te ontslaan. Als de doorstart van het failliete bedrijf is voorgekookt, moet de nieuwe eigenaar het personeel overnemen, vond het Europese Hof. Helemaal consequent zijn de rechters niet: vorige maand gaf een Nederlandse rechter wel zijn zegen aan een tragere variant van het flitsfaillissement bij grafkistenmaker Bogra.

Bij Tuunte duidt het gebrek aan transparantie volgens vakbondsbestuurder Roos Rahimi op een voorgekookte operatie. 'Normaal mogen we voorlichting geven op bijeenkomsten en zijn we op de hoogte van gesprekken met geïnteresseerde kopers. Daarnaast is het onze ervaring dat het vaak iets zegt als een oude aandeelhouder een rol speelt bij een doorstart.'

Verder vindt ze het verdacht dat het personeel rond het faillissement op papier van werkgever verhuisde. Eerst waren de werknemers in dienst bij de afzonderlijke winkels, later bij het moederbedrijf. Tuunte zou daarmee de indruk willen wekken dat het personeel in één klap op straat gezet werd, terwijl een aantal winkels zijn personeel best had kunnen behouden, denkt Rahimi.

Volgens mede-eigenaar Rootinck is er geen sprake van een voorbereid faillissement. 'Dit is een nieuwe onderneming met nieuwe aandeelhouders. Bij de start hadden we nul werknemers in dienst en iedereen kon solliciteren.' De nieuwe aandeelhouders kwamen pas met een doorstartplan nadat het faillissement een feit was, zegt hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden