Vakbond: ‘40-urige werkweek leidt tot ontslagen’

Vakorganisaties zijn tegen het plan van het CDA de werkweek van ambtenaren te verlengen naar 40 uur. Werkgevers in de marktsector zijn wel voor een langere werkweek, maar vinden dat de overheid die niet kan opleggen....

Het CDA ziet een langere werkweek als een van de manieren dreigende tekorten op de arbeidsmarkt aan te pakken. In hun verkiezingsprogramma stellen de christendemocraten dat de overheid het goede voorbeeld moet geven.

Het CDA-plan valt slecht bij de bonden. Als voltijdsmedewerkers meer uren gaan maken, gaat dat ten koste van deeltijders, vrouwen en ouderen die graag aan de slag willen, stelt FNV. Zij kunnen volgens de vakcentrale geen urenuitbreiding krijgen of worden niet aangenomen.

‘Bovendien staat de invoering van een 40-urige werkweek haaks op het pleidooi dat werknemers meer grip moeten krijgen op de combinatie werk en privé’, zegt Ton Heerts, vice-voorzitter van FNV.

Ook CNV Publieke Zaak verwerpt het plan. Volgens de ambtenarenbond van het CNV kost het CDA-voorstel banen. ‘De combinatie van een langere werkweek en een afslanking van het ambtenarenapparaat leidt tot gedwongen ontslagen’, aldus CNV.

De bond stelt dat ambtenaren die veertig uur willen werken, daar nu al voor kunnen kiezen. Veel hogere ambtenaren maken al gebruik van deze mogelijkheid, zegt Cees Michielse, directeur van vakbond CMHF waarbij 60 duizend hogere ambtenaren zijn aangesloten. ‘De meeste van onze leden maken vrijwillig al gebruik van de mogelijkheid 40 uur te werken. Dan krijgen ze tenminste 40 uur betaald voor de 45 uur die ze maken.’

Werkgevers in de marktsector pleiten al langer voor een langere werkweek. Roelf van der Kooij, woordvoerder van werkgeversorganisatie VNO-NCW: ‘We moeten met meer mensen meer uren gaan maken. Het is goed dat het CDA dit signaal geeft. Maar de overheid kan dit niet opleggen aan het bedrijfsleven. Werkgevers en bonden maken daarover afspraken in hun CAO’s.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden