Vacaturesites vechten om de sollicitant

Bijna twee miljoen vacatures werden er vorig jaar in Nederland online aangeboden op duizend sites. Zelfs op Marktplaats staan nu banen. En dus moeten de sites zich gaan onderscheiden.

null Beeld Claudie de Cleen
Beeld Claudie de Cleen

Restaurant op Mallorca zoekt Nederlandse kok. Thuiswerkers gevraagd voor inpakwerk. Behalve spullen worden op Marktplaats ook steeds meer banen aangeboden. Het aantal vacatures op de vraag- en aanbodsite is het afgelopen half jaar toegenomen van 1.700 naar 25 duizend per maand, laat een woordvoerster weten. 'Het plaatsen van vacatures is gratis bij Marktplaats. Hierdoor weten steeds meer werkgevers ons te vinden.'

Het is slim van Marktplaats om zich op de onlinebanenmarkt te storten. Maandelijks struinen ruim acht miljoen Nederlanders rond op de digitale koopjesmarkt, op zoek naar een tweedehands VW Golf, kinderwagen of driezitsbank. Een deel van deze bezoekers is vast ook op zoek naar een mooie baan. Behalve haar grote bereik zegt de site over nog een troef te beschikken: veel vacatures voor lager- en gemiddeld opgeleiden. De meeste vacaturesites richten zich vooral op hbo- en academische functies.

Volgens Jobfeed telde Nederland in 2016 ruim duizend vacaturesites, 3 procent meer dan in 2015. Het platform voor arbeidsmarktanalyse komt op dit fenomenale aantal na het tellen van alle onlineaanbieders die meer dan één vacature adverteren. LinkedIn, Twitter en Facebook zijn daarbij nog niet eens meegerekend, al zijn er ook op deze sociale media veel vacatures te vinden.

De sites zijn er in alle soorten en maten: speciaal voor werknemers in één sector, stad of regio, als verzamelplaats of via uitzendbureaus. Vaak komen dezelfde banen op verschillende plekken terug, tot grote ergernis van werkzoekenden. Hebben ze uren zitten schaven aan een sollicitatiebrief, blijkt de functie al te zijn vervuld via een andere vacaturesite.

Eind januari analyseerde Jobfeed ook het aantal onlinevacatures in 2016. Dat waren er bijna 9,8 miljoen. Nadat Jobfeed daar alle stages, bijbanen, vrijwilligersbanen en freelanceklussen vanaf had getrokken en alle dubbelingen eruit had gefilterd, bleven er bijna twee miljoen unieke vacatures over. Ruim een kwart meer dan in 2015.

Nu de economie aantrekt, wordt het spannend. Hoe kunnen Monsterboard, Werkenindechemie, ArnhemHeeftWerk en al die andere aanbieders de strijd om de schaarser wordende sollicitant winnen?

Eén klik

Vacaturesite Indeed staat internationaal op eenzame hoogte. De site voegde in de afgelopen week bijna 35 duizend nieuwe Nederlandse vacatures toe (het aanbod fluctueert) en trekt gemiddeld 2,7 miljoen unieke bezoekers per maand. 'Een van onze succesfactoren is dat wij al het aanbod verzamelen en op één plek aanbieden', zegt Benelux-directeur Sander Poos. 'Ook op het gebied van huizen en vakanties is de trend al langer dat mensen zoeken naar een totaaloverzicht.'

Indeed moet voortdurend vernieuwen om wereldwijd nummer één te blijven en zich de concurrentie van het lijf te houden. 'Uit eigen onderzoek blijkt dat 59 procent van de bezoekers via de mobiel of de tablet zoekt. Tot voor kort moesten ze een vacature dan eerst per mail naar zichzelf sturen. Nu kunnen ze vaak al met één klik verder via de mobiele app. Dat is belangrijk, want anders raken we hen kwijt.'

'Zoek een uur per dag'

Hoe kunnen werkzoekenden efficiënt online zoeken naar een baan? Vijf tips van Marlies van Venrooij, zelfstandig loopbaanadviseur en sollicitatietrainer.

Kies vacaturesites die voor jou prettig werken en een groot aanbod hebben. Zoek je breed, dan raad ik meestal de Nationale Vacaturebank, Indeed en Jobbird aan. Zoek je in een specialistische branche zoals gezondheidszorg, ict, overheid of onderwijs, dan kun je beter sites kiezen zoals Zorgbanen, Meesterbaan of Werken bij de Overheid.

Kijk of de vacature ook op de site staat van het bedrijf dat adverteert. Het staat beter als in je sollicitatie daarnaar verwijst.

Speur dagelijks niet meer dan een uur op vacaturesites, er zijn nog zoveel andere manieren om een baan te zoeken.

Reageer snel. Sommige bedrijven stoppen met werven zodra ze een aantal goede kandidaten hebben.

De vacaturesite ontdekte ook dat werkzoekenden geen ingewikkelde sollicitatieformulieren willen invullen. Staan er te veel vragen op , dan houdt de helft het voor gezien. Zoveel gemiste kansen kunnen bedrijven zich niet meer veroorloven. Als ze een nieuwe order binnenhalen, hebben ze snel extra personeel nodig. Ze moeten het sollicitanten dus makkelijker maken.

Marktplaats wil dat doen door het aanbod van banen verder te vergroten, vooral in de categorie voor lager opgeleiden. 'We willen de zoekfunctie voor de regio en het salaris snel verbeteren', laat de woordvoerster weten. De site gaat werkgevers ook attenderen op de groep mensen die niet actief zoeken, maar wel openstaan voor een 'nieuwe uitdaging'.

Plek veroveren

Meer banen en minder kandidaten, dat vraagt op meer gebieden om inventiviteit. Om te overleven, moeten vacaturesites ook nadenken over hun verdienmodel. Nieuwkomers plaatsen vaak gratis advertenties, merkt Peter Nieuwpoort. Hij is mede-eigenaar van InGoedeBanen.nl, een Gronings bureau dat andere bedrijven helpt bij het geautomatiseerd adverteren van vacatures. 'Wie geen geld vraagt voor een banenadvertentie, doet dat om zijn bekendheid te vergroten en een plek te veroveren op de toch al volle banenmarkt.' Nieuwpoort verwacht dat het gratis adverteren niet lang meer zal duren.

'De meeste bedrijven betalen per plaatsing, maar het gebeurt steeds vaker dat ze pas willen betalen bij een meetbaar resultaat. Vacaturesites proberen aan die eis te voldoen door pas een vergoeding te vragen als ze een sollicitant hebben aangedragen bij de adverteerder. Indeed, Trovit en Uitzendbureau.nl doen dat bijvoorbeeld.'

Het nieuwe Bossche bedrijf Twiglers gaat nog een stap verder. Als eerste in Nederland laat het bedrijven pas betalen als de vacature ook echt wordt vervuld dankzij de advertentie op de banensite. Een interessant verdienmodel, zegt Peter Nieuwpoort, maar technisch nog wel ingewikkeld. 'Hoe controleer je of iemand via Twiglers is aangenomen?'

Hoe komt Nederland eigenlijk aan zoveel vacaturesites? Indeed-directeur Poos: 'Wij zijn een ondernemend en innovatief land, we staan open voor nieuwe ideeën en technologieën. Of het zinvol is dat er zoveel sites zijn, bepalen de sollicitanten. Nu het beter gaat met de economie, komen zij weer aan de macht.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden