Vaak fraude in geval van faillissement

Faillissementen zijn een bron van fraude. Bij de afwikkeling van 43 procent van de faillissementen gaat iets mis. Bij zeker een kwart daarvan is sprake van enige vorm van fraude....

Van onze verslaggever Merijn Rengers

Dat blijkt uit een nog vertrouwelijk onderzoek van het WODC, onderdeel van het Ministerie van Justitie. Televisieprogramma Zembla citeert in de uitzending van maandagavond uitgebreid uit het onderzoeksverslag.

Uit het WODC-rapport blijkt dat er een grote groep van adviseurs op de markt actief is die fraudeurs van tips en informatie voorzien over hoe zij geld kunnen verdienen met de handel in (bijna) failliete bedrijven. Deze adviseurs hebben bijvoorbeeld de beschikking over lege ‘tweedehands BV’s’, die gebruikt kunnen worden om schulden of bezittingen in onder te brengen.

De opsporing en vervolging van fraude met failliete rechtspersonen heeft nauwelijks prioriteit bij Justitie. In de afgelopen 10 jaar is slechts 1 à 2 procent van de fraudezaken onderzocht. Dat hangt mede samen met het gebrek aan expertise en mankracht. Volgens Zembla zijn er in heel Nederland 55 rechercheurs belast met het onderzoek naar frauduleuze faillissementen.

Over het hele land verspreid houden 1154 rechercheurs zich bezig met het opsporen van uitkeringsfraude, terwijl de totale omvang daarvan (naar schatting 160 miljoen euro per jaar) volgens het programma een fractie is van de maatschappelijke kosten van faillissementsfraude.

De bevindingen van het WODC zijn opvallend, gezien de groei van het aantal faillissementen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal de afgelopen twee jaar met 50 procent gestegen is. In 2004 werden bijna zesduizend faillissementen afgewikkeld. De failliete bedrijven lieten 1,9 miljard euro aan onbetaalde rekeningen achter.

In de meeste gevallen gingen bedrijven failliet omdat er geen inkomsten meer binnen kwamen. In eenderde van de gevallen was er sprake van mismanagement: de boekhouding was niet op orde, het bedrijf maakte missers met de marketing of was niet streng genoeg voor wanbetalers.

Uit de CBS-cijfers blijkt dat een vijfde van de failliete bedrijven de wet heeft overtreden, bijvoorbeeld door belasting te ontduiken of geen sociale premies te betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden