V&D wil in maart dubbele loonsverlaging

V&D heeft de salarissen van zijn vijfduizend werknemers in februari nog niet verlaagd. De warenhuisketen wil eerst afwachten wat de rechter maandag beslist over de voorgenomen salariskorting. Dat blijkt uit een nieuwsbrief van topman Don Roach aan het personeel.

Redactie
FNV-onderhandelaar Niels Suijker houdt een toespraak voor een filiaal van Vroom en Dreesman. Beeld anp
FNV-onderhandelaar Niels Suijker houdt een toespraak voor een filiaal van Vroom en Dreesman.Beeld anp

Als de rechter bepaalt dat V&D de maatregel mag doorvoeren, dan houdt V&D in maart met terugwerkende kracht ook de salarisverlaging van februari in.

'Ik dacht dat V&D een fatsoenlijk bedrijf is, maar ik begin daar nu sterk aan te twijfelen. Dit betekent dat het personeel in één maand een dubbele loonsverlaging krijgt. Ik kan mij niet voorstellen dat V&D omvalt als het maart als startpunt zou nemen voor de loonmaatregel', zegt CNV-bestuurder Martijn den Heijer in een reactie.

V&D zegt dat een salariskorting van 5,8 procent, die de directie in twee stappen wil doorvoeren, nodig is om de toekomst van de keten veilig te stellen. De bonden vinden de maatregel buitenproportioneel en spanden een kort geding aan, waarin de voorzieningenrechter maandag uitspraak doet.

Exterieur van het hoofdkantoor van Vroom en Dreesman. Beeld anp
Exterieur van het hoofdkantoor van Vroom en Dreesman.Beeld anp

Faillissement afgewend

De warenhuisketen bereikte eerder deze maand een akkoord met de verhuurders van zijn winkelpanden over verlaging van de huren. De banken waren vervolgens bereid de kredietkraan open te houden en aandeelhouder Sun Capital besloot extra kapitaal in V&D te steken. Daarmee werd een faillissement afgewend.

Volgens V&D is het verplichte loonoffer het laatste puzzelstukje in het reddingsplan. Als de rechter er een streep doorheen haalt, zouden de afspraken met de andere partijen op losse schroeven komen te staan en V&D weer in de gevarenzone terechtkomen.

De warenhuisketen draait al twintig jaar met verlies. Vorig jaar liep dat verlies op van 42 miljoen euro in 2013 naar 49 miljoen euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden