V&D voert nog geen salarisvermindering door

V&D zal de beoogde salarisvermindering op dit moment niet doorvoeren, ongeacht of medewerkers wel of niet-vakbondslid zijn. Dit liet het warenhuisconcern vandaag weten.

Niels Suijker (2e van links), bestuurder van FNV Bondgenoten, en CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer (rechts) met hun advocaten tijdens de uitspraak in het kort geding dat de vakbonden hebben aangespannen tegen het warenhuis.Beeld anp

Gisteren bepaalde de voorzieningenrechter in een kort geding dat de loonmaatregel niet eenzijdig doorgevoerd mag worden bij leden van de vakbonden. V&D gaat wel in hoger beroep tegen dit vonnis en wil ondertussen in gesprek blijven met de vakbonden om tot een oplossing te komen. Het is nog niet bekend wanneer het beroep dient.

V&D zegt momenteel te kijken naar diverse alternatieven om het kostenniveau structureel te verlagen. 'De intentie hierbij is om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden om onze klanten blijvend een goede service te kunnen bieden, zoals bedoeld in het aangekondigde herstructureringsplan.'

FNV- voorzitter Ton Heerts spreekt voor een filiaal van V&D in Arnhem.Beeld anp

'De financiering die onlangs is rondgekomen met de aandeelhouder, de banken en de vastgoedeigenaren wordt in deze fase niet beïnvloed', liet topman Don Roach gisteren weten in een nieuwsbrief aan het personeel.

Eerder zei warenhuisketen dat de deze maand bereikte overeenstemming met de eigenaren van de winkelpanden, de banken en aandeelhouder Sun Capital in gevaar zou komen als de loonsverlaging niet door kan gaan. Zonder dit akkoord was het al jaren verlieslijdende concern vrijwel zeker omgevallen.

Het hoofdkantoor van de V&D in Amsterdam.Beeld anp

Reactie vakbond

Vakbond FNV noemt het besluit van V&D nu af te zien van een salarisverlaging voor alle 5000 werknemers 'het enig juiste besluit'. Het zou ook onwerkbaar zijn, zegt FNV-bestuurder Niels Suijker. 'V&D weet niet van iedereen wie vakbondslid is, dus ze kunnen het onderscheid niet maken.' FNV zegt dat sinds medio januari zeker zestig tot zeventig V&D-medewerkers zich als nieuw vakbondslid hebben aangemeld.

Ook Martijn den Heijer van Dienstenbond CNV sprak van een 'voorlopig mooie uitkomst'. CNV hield dinsdag nog een actie bij de V&D-vestiging in Amsterdam. Ook CNV heeft de afgelopen weken heel wat nieuwe leden erbij gekregen, zei hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden