Update

V&D: snel oplossing ontslag 50 medewerkers

Warenhuisconcern V&D verwacht morgen tot een oplossing te komen met de vakbonden FNV en CNV over de manier waarop V&D opereert rond het ontslag van vijftig medewerkers van het servicecentrum op het hoofdkantoor in Amsterdam. Dat heeft het warenhuis vanavond laten weten.

null Beeld anp
Beeld anp

'V&D en de vakbonden hebben een constructief overleg gehad over het sociaal plan', meldt het concern.

De boventallige medewerkers kregen onlangs een brief van uitkeringsinstantie UWV met het verzoek verweer te voeren tegen hun ontslag. Dat betekent dat V&D een reorganisatie doorzet, zonder het advies van de ondernemingsraad af te wachten en zonder dat er een sociaal plan is, zeggen de bonden. Ze vinden de handelwijze van V&D niet door de beugel kunnen.

V&D ontkent dat het al met de uitvoering van het ontslag is begonnen. Het concern zegt 'uiteraard' het advies van de or te zullen afwachten en verwacht dat advies binnen enkele weken.

De vakbonden gingen maandag met V&D om de tafel in een poging alsnog 'een fatsoenlijk sociaal plan' tot stand te brengen voor de betrokken werknemers. Dat gebeurt overigens op uitnodiging van de directie van het winkelbedrijf.

'Winkels sluiten geen oplossing'

V&D liet vandaag weten het sluiten van winkels niet als oplossing te zien voor de financiële problemen waar het warenhuis mee kampt. Die boodschap gaat de leiding komende twee weken op ruim 120 personeelsbijeenkomsten aan zijn medewerkers verkondigen.

Minder vestigingen leidt ertoe dat de kosten die V&D maakt over minder locaties verdeeld zouden moeten worden, redeneert het warenhuis. Het vertrek van de vele winkelmedewerkers betekent daarnaast hoge afvloeiingskosten. Ook wordt het serviceniveau op de winkelvloer dan negatief beïnvloed, aldus V&D.

Vakantiedagen inleveren

Afgelopen periode hebben diverse medewerkers ideeën aangedragen als alternatief voor het loonoffer, bijvoorbeeld het inleveren van vakantiedagen en meer uren werken voor hetzelfde salaris. Volgens directielid Sanne Oosterhoff zijn deze voorstellen doorgerekend. Maar ze 'dragen helaas te weinig bij aan de vereiste structurele besparing of zijn niet op korte termijn te realiseren', zei hij vandaag.

V&D acht het nodig om een structurele besparing op loonkosten door te voeren van 10 miljoen euro per jaar. Door recente afspraken met verhuurders heeft V&D dit jaar al 24 miljoen euro kunnen korten op huurkosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden