V&D-personeel naar de rechter ondanks verzachting loonoffer

Warenhuis V&D kan zich opmaken voor het derde kort geding in korte tijd. Vakbonden CNV en FNV stappen namens het personeel naar de rechter om een loonverlaging van 5,8 procent aan te vechten, net als een aantal andere maatregelen zoals het inleveren van vakantie- en seniorendagen. Het warenhuis heeft op zijn beurt laten weten bereid te zijn de loonmaatregels te verzachten, maar voor de bonden is die tegemoetkoming niet voldoende.

Exterieur van de V&D vestiging aan het Rokin in Amsterdam. Foto anp

FNV, CNV en ook De Unie kondigden vorige week al aan dat rechtszaken tegen V&D in het verschiet lagen. Ze zeiden bovendien te willen helpen met de gerechtelijke strijd van hun leden en lieten hun juridische afdelingen weten dat het druk zou worden in de nabije toekomst.

Later in de week werd aan dat dreigement een ultimatum verbonden: als de eisen vanmiddag 2 uur niet zijn ingetrokken, dan is de enige overgebleven optie een kort geding. Vanochtend liet de keten telefonisch weten dat er nog werd gewerkt aan een schriftelijk commentaar, waarna de bonden zeiden naar de rechter te stappen.

'Je kunt als werkgever niet eenzijdig ingrijpen in zulke belangrijke primaire arbeidsvoorwaarden als bijvoorbeeld het loon', zei CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer vlak na het aflopen van het ultimatum. 'V&D was wel bereid om te praten, maar niet om de maatregelen voor de deadline in te trekken.'

Tegemoetkoming
Om vier uur liet V&D uiteindelijk weten dat het de aangekondigde loonmaatregel deels wil verzachten. De salarisvermindering van het personeel gebeurt nu in twee stappen: per 1 februari 2015 met 3 procent en vanaf februari 2016 met 2,8 procent. 'Verder zullen we de maatregel rond de seniorenuren aanmerkelijk verzachten. Verdere invulling hiervan wordt op dit moment bekeken', aldus een woordvoerster.

Voor CNV is dat echter geen reden om het kort geding in te trekken, zegt Den Heijer. 'Het loonoffer blijft 5,8 procent, alleen uitgesmeerd over twee jaar. Wij willen met ze in gesprek over oplossingen, maar dit is wat ons betreft niet onder die noemer te scharen.'

Ook FNV naar rechter
FNV dreigde vorige week eveneens met een kort geding en ook voor hen is de tegemoetkoming van V&D onvoldoende. 'De werknemers zijn terecht boos, V&D heeft tot nu toe niet formeel op de sommatie gereageerd, maar handhaaft het loonoffer van tussen de 5,8 en 10 procent en biedt nog steeds geen garanties voor de toekomst. Niemand wil op voorhand inleveren zonder reëel perspectief. We hebben er alle vertrouwen in dat de rechter aan de kant van de werknemers staat', aldus Niels Suijker bestuurder FNV Handel.

FNV heeft nog steeds geen officiële inhoudelijke reactie van V&D ontvangen. Wel heeft de bond via informatie die V&D aan werknemers verstrekt én de media moeten vernemen dat V&D een jaar langer de tijd neemt om het loonoffer door te voeren. 'Ik vind het ronduit onbeschoft dat wij tot het eind van de dag aan het lijntje worden gehouden terwijl V&D zijn reactie allang gedeeld heeft met werknemers en media. Daarbij komt dat er nog steeds geen garanties tegenover dit loonoffer worden gesteld. Een gang naar de rechter is dus de enige oplossing voor dit conflict.'

Brief van 19 januari
Op 19 januari vroeg de directie van het warenhuis alle vijfduizend werknemers (La Place-werknemers uitgezonderd) om 5,8 procent van hun salaris in te leveren om zo een potentieel massa-ontslag en faillissement te voorkomen. Tegenover dat loonoffer staat geen baangarantie, bleek later. Ook verdwijnen 50 van de 450 banen op het servicecenter.

Foto anp

Kort geding verhuurders
Gisteren werd in Amsterdam een ander kort geding behandeld in relatie tot V&D. IEF Capital, een van de belangrijkste pandeigenaren van V&D, eiste de ontruiming van vier filialen in Amsterdam, Maastricht, Den Haag en Utrecht wegens het te laat en bovendien maar deels betalen van de huur. Samen zijn die vier panden goed voor 17 procent van de omzet van het warenhuis. V&D liet tijdens dit kort geding weten dat wanneer de rechter niet in hun voordeel beslist, er surseance van betaling wordt aangevraagd - meestal een opmaat tot een faillissement.

Een dag nadat er een brief naar het personeel werd gestuurd, ontvingen ook de vastgoedeigenaren een brief. Van hen werd geëist een huurvrije periode van vier maanden in te lassen, met daarna een structurele huurverlaging van tussen de 20 en 40 procent. Het zou volgens de V&D-directie de enige manier zijn het hoofd boven water te houden. Geen enkele verhuurder ontving vervolgens de februari-huur.

Naast IEF Capital hebben ook andere eigenaren van V&D-panden laten weten niet akkoord te gaan met de gestelde huureisen. Van de in totaal twintig verhuurders zouden er negen een gang naar de rechter overwegen, en beleggingsmaatschappij ProWinko, van het filiaal in Roermond, kondigde gisteren aan dit daadwerkelijk te doen. Wanneer dit kort geding wordt gevoerd, is nog onbekend. Hetzelfde geldt voor het door de vakbonden aangespannen kort geding. Vrijdag doet de Amsterdamse rechter uitspraak in de zaak tegen IEF.

Een aantal verhuurders van V&D kwam gisteren bijeen voor overleg bij makelaardij Cushman & Wakefield. Foto anp
Foto anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.