V&D krijgt meer tijd van verhuurder

V&D krijgt van verhuurder IEF Capital extra tijd. Nadat deze week in een kort geding van V&D werd geëist vier panden op toplocaties te ontruimen, zal er nu toch worden gepraat over een oplossing. De president van de rechtbank is gevraagd de uitspraak in het kort geding uit te stellen.

Peter de Waard
Personeel van de V&D in de winkel. Beeld anp
Personeel van de V&D in de winkel.Beeld anp

'In de afgelopen dagen zijn gesprekken tussen V&D en IEF Capital en kantore van Cushman & Wakefield vervolgd', zegt Nechemja de Bruijn van IEF. 'Duidelijk is geworden, dat de acute financiële problematiek zeer groot is, terwijl beide partijen toch goede mogelijkheden zien op lange termijn de kosten (onder andere in de huisvestingslasten) substantieel te verlagen.'

Er is volgens hem echter meer tijd om alle stakeholders hiervoor op een lijn te krijgen, zoals banken, vakbonden, leveranciers en ook eigenaar Sun Capital. IEF Capital heeft V&D aangegeven, als ultieme poging om V&D te redden, op korte termijn te willen onderzoeken of zij - mogelijk gezamenlijk met andere vastgoedeigenaren - een bijdrage kan leveren aan het oplossen van de acute financiële problemen.

V&D en IEF Capital zeggen in een persbericht een zeer dringend beroep op alle overige betrokkenen te doen om maximale medewerking te verlenen aan het uitwerken van de lange termijn oplossingen.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

'Nauwelijks vertrouwen'

Van de vakbonden kregen beide partijen gisteren echter nul op rekest. De bonden besloten donderdag na een nieuwe gesprek met V&D hun kort geding door te zetten. 'De medewerkers hebben nauwelijks vertrouwen meer in de toekomst. Het is nu zaak om de ww-uitkering veilig te stellen', aldus Martijn den Heijer van het CNV.

Dit betekent dat de werknemer blijven weigeren salaris in te leveren, omdat ze dan in de toekomst na ontslag ook een minder hoge uitkering krijgen. V&D had de bonden uitgenodigd voor een gesprek over het voorstel dat het woensdag had gedaan. Dat kwam erop neer dat het loonoffer van 5,8 procent dat de werknemers van V&D verplicht moeten brengen niet in één keer wordt doorgevoerd, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, maar in twee stappen over een periode van een jaar. 'Er bleek geen ruimte te zijn om over te praten. Het is gewoon een nieuw dictaat', aldus FNV-onderhandelaar Niels Suijker. 'Dat klopt, wij zijn uitonderhandeld', zei CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer.

Volgens Suijker heeft V&D in het gesprek met de bonden aangegeven 'dat het heel, heel zwaar wordt' als zij niet instemmen. 'Maar dat is voor ons geen reden om met het mes op de keel alsnog akkoord te gaan', aldus de vakbondsman. Het kort geding waarin de bonden de eenzijdig doorgevoerde salarisverlaging aanvechten, dient op 16 februari bij de rechtbank in Amsterdam.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden