V&D heeft zeker 100 miljoen euro aan schulden

Het failliete V&D en La Place hebben nog voor ruim 100 miljoen euro aan uitstaande schulden. Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag dat woensdag is gepubliceerd.

Bezoekers staan voor een gesloten V&D. Beeld epa
Bezoekers staan voor een gesloten V&D.Beeld epa

In het verslag wordt de schuldenberg nu op minstens 92 miljoen euro vastgesteld, maar er ontbreken nog vele kostenposten. Zo moet uitkeringsinstatie UWV nog een rekening indienen, net als een aantal verhuurders van de panden en de curatoren zelf, die weken lang aan de zaak werkten met soms wel 25 advocaten aan hun zijde. Het is niet onwaarschijnlijk dat de uiteindelijke schuldenberg daarom oploopt tot zo'n 150 miljoen euro.

De schuldenberg is het bedrag dat overblijft aan het einde van de rit. De primaire taak van curatoren is om zoveel mogelijk geld bij elkaar te krijgen voor de verschillende schuldeisers van een failliet bedrijf. Zo verkochten de twee curatoren van V&D restaurantketen La Place voor 48 miljoen euro aan supermarktbedrijf Jumbo. Ook kwam er in totaal 116 miljoen euro in de kas doordat zij de warenhuizen en restaurants openhielden tijdens de doorstartperiode.

Van die omzet is overigens zo'n 40 miljoen bestemd voor uitbaters van shop-in-shops, zoals Sapph en ICI Paris XL. Ook moet er nog nog btw over worden betaald.

Het is volgens de curatoren nog te vroeg om in te schatten hoeveel geld de schuldeisers uiteindelijk terug zullen zien.

Decathlon in V&D-pand

De V&D-winkel in hartje Den Haag krijgt een nieuwe gebruiker. De Franse sportwinkelketen Decathlon opent een vestiging in de kelder. Daarbij wordt ook een deel van de begane grond gehuurd. Decathlon heeft woensdag een bericht van Omroep West bevestigd. De keten en de eigenaar van het pand hopen deze week de contracten te tekenen. Rond de jaarwisseling moet de winkel aan de Grote Marktstraat worden geopend. Decathlon neemt ongeveer vijftig mensen in dienst. Decathlon wil nog een winkel openen in Den Haag. Die moet aan de A4 komen, vlak bij het stadion van ADO Den Haag. Daar is nog geen groen licht voor.

La Place

De warenhuizen van V&D waren al jaren verlieslijdend. In het laatste niet afgeronde boekjaar, van februari tot en met november vorig jaar, dook de keten bijna 49 miljoen euro in de rode cijfers. Restaurantketen La Place maakte wel winst, met een bedrijfsresultaat van dik 1 miljoen euro, blijkt uit het verslag.

De curatoren hebben nog geen onderzoek gedaan naar de oorzaken van de ondergang van de warenhuisketen. Ze zullen komende tijd onder meer kijken of sprake was onbehoorlijk bestuur bij V&D.

Het Financieele Dagblad schrijft woensdag dat zo'n zeventig leveranciers van het failliete bedrijf zich inmiddels hebben aangemeld voor een collectieve actie tegen de eigenaar en het bestuur van V&D. Zij vinden dat er zeer zeker sprake is van mismanagement en willen hun schade verhalen op zowel voormalig eigenaar Sun Capital als voormalig topman John van der Ent. Het is nog onzeker of het daadwerkelijk tot een rechtszaak komt.

Wat ging er mis rondom de doorstart?

Als op 11 februari 2016 het Canadese concern Hudson's Bay doelbewust de publiciteit zoekt, betekent dat het einde voor V&D. Alle rust en vertrouwen die nodig waren voor een doorstart zijn in één keer weg. Het raadselachtige pokerspel om V&D, een uitgebreide reconstructie van de laatste weken van het warenhuis. (+)

Veertig jaar bij V&D

Nel van den Berg werkte sinds 1976 bij V&D. Ze zag het ooit dynamische warenhuis van Anton Dreesmann steeds leger en onpersoonlijker worden. 'Ik zag het einde van V&D aankomen, toch voel ik rouw'. Lees het interview (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden