V&D gaat salariskorting ondanks wettelijk verbod opleggen

Niks verzoek, V&D gaat het salaris van zijn vijfduizend werknemers hoe dan ook korten. De wet verbiedt dat, maar volgens het warenhuis is de ingreep onvermijdelijk.

De V&D in Leiden. Het bedrijf wil de salarissen met 5,8 procent verlagen. Beeld Taco van der Eb
De V&D in Leiden. Het bedrijf wil de salarissen met 5,8 procent verlagen.Beeld Taco van der Eb

V&D wil volgende maand al eenzijdig een collectieve salarisverlaging van 5,8 procent doorvoeren hoewel dat wettelijk niet kan. Arbeidscontracten zijn tweezijdige overeenkomsten die niet door een van de partijen kunnen worden veranderd.

Als V&D veranderingen in de arbeidsvoorwaarden wil doorvoeren, zou individueel met alle vijfduizend werknemers apart een nieuw contract moeten worden afgesloten. Werknemers kunnen dan gewoon nee zeggen. Of V&D zou met de bonden een nieuwe cao moeten afsluiten waarin heel specifiek afspraken worden gemaakt over salarisverlaging. 'V&D wil beide niet doen', zegt bestuurder Niels Suijker van FNV Bondgenoten. 'Ze zetten door en wij moeten dat maar gedogen. Ze wachten gewoon af of er iemand naar de rechter stapt.'

De hoogleraren arbeidsrecht Paul van der Heijden (Leiden) en Evert Verhulp (Amsterdam) beamen dat 'V&D niet eenzijdig arbeidsovereenkomsten kan veranderen'. Van der Heijden: 'Of er zou in elk arbeidscontract een individueel wijzigingsbeding moeten zijn opgenomen. Maar dat is zeer uitzonderlijk.' Dat V&D geen cao kent, doet daar niets aan af. De laatste werd in 2011 afgesloten, verliep op 1 februari 2013 en werd stilzwijgend verlengd tot 1 februari 2014. Sinds die tijd is er geen cao meer. 'Werknemers die voor 1 februari 2014 in dienst waren, behielden nog de oude rechten. Nieuwe werknemers kregen een ander contract, de veel lagere cao voor mode en sport, waar een eigen kaftje om werd gedaan. Nu moeten ook de andere werknemers naar dat niveau', aldus Suijker.

Minimumafspraken

Evert Verhulp stelt dat een arbeidscontract bestaat uit minimumafspraken. 'Een verhoging van het salaris van 2.000 naar 2.100 euro per maand is geen probleem. Maar voor een verlaging van 2.000 naar 1.800 moet een nieuw contract worden afgesloten.' Verhulp kan zich voorstellen dat V&D geen zin heeft om met alle vijfduizend werknemers apart rond de tafel te gaan zitten. 'De helft zal dan snel te kennen geven niet aan een salarisverlaging te willen meewerken.'

Woordvoerder Inge van Langeraar van V&D wil er niet specifiek op ingaan. 'Vanwege de situatie waarin V&D nu verkeert (onder meer jarenlang ernstig verlieslatend, toegenomen concurrentie en veranderde marktomstandigheden, red.), heeft V&D goede redenen om een salarisbijdrage toe te passen.'

Volgens Suijker hoopt V&D dat de dreiging van een mogelijk massa-ontslag of faillissement mensen zal afschrikken naar de rechter te stappen. Het gevolg zou een faillissement van V&D kunnen zijn. Dan zal het concern in een sterfhuisconstructie belanden, waarna bij een doorstart alsnog de arbeidsvoorwaarden kunnen worden aangepast. Dan krijgen de mensen die mogen blijven een nieuw contract. Op die wijze werden onder meer bij de garnalenkwekerij Heijploeg en enkele thuiszorginstellingen slechtere arbeidsvoorwaarden afgedwongen.'Volgens het Nederlands recht is dat mogelijk en gebeurt het ook. Maar het is de vraag of het niet in strijd is met Europese richtlijnen', aldus Van der Heijden.

Verhulp noemt de handelwijze van V&D uniek. 'Tien jaar geleden heeft TNT Post een collectieve salarisverlaging van 3 procent proberen door te voeren. Met de bonden kon een akkoord worden bereikt, maar de leden stemden het af zodat het niet doorging.' V&D wil nu geen onderhandelingen. Voor de vakbonden is het slikken of stikken.

Verkoper gaat van 1.856 euro naar 1.749

Een verkoopmedewerkster bij V&D van 40 jaar die vijftien jaar in dienst is, zit in functiegroep 3. Dat betekent een salaris van 1.856 euro per maand bruto op basis van een 38-urige werkweek. Werknemers die voor 2009 in dienst zijn getreden krijgen dat bedrag voor 35 uur werken. Van de 1.856 euro per maand moet 107 euro bruto worden ingeleverd, aldus het voorstel van V&D. Het salaris in februari zal worden verlaagd tot 1.749 euro per maand.

Wie bij Zeeman of H&M dezelfde functie heeft en volgens de cao mode en sport betaald krijgt, zit in functiegroep C. Die heeft een maximale uitloop tot 1.755,51 euro per maand, maar moet daar dan ook 38 uur per week voor werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden