V&D failliet: wie zijn de winnaars?

Achtduizend werknemers op straat, één van Nederlands oudste en meest iconische winkelketens verdwijnt uit het straatbeeld. Het faillissement van V&D sloeg in als een bom en zal zijn sporen in de winkelstraat achterlaten. Toch zijn er ook partijen die het nieuws met een glimlach moeten hebben verwelkomd.

null Beeld anp
Beeld anp

Andere retailketens

Waar gaan de mensen die bij V&D inkopen deden hun geld uitgeven? De jaaromzet van het warenhuis was 600 miljoen euro, er valt dus flink wat te winnen voor andere ketens. Tenminste, als winkeliers slim inspelen op het gat dat nu ontstaat in het aanbod.

'Ketens als Blokker en HEMA zullen hier zeker voordeel van ondervinden', aldus retailexpert Paul Moers. Maar ook winkelketens als H&M en Zara zullen meer toestroom krijgen, nu er geen kleding meer bij de V&D kan worden gehaald.

Een kans voor ondernemers dus, maar ook een gevaar. Het gemis van V&D maakt winkelstraten minder aantrekkelijk, vooral in kleinere steden. 'Het is hier dus zaak dat winkeliers de handen ineens slaan, om de straat weer flitsend te maken', aldus Moers.

null Beeld anp
Beeld anp

Meer lezen

Hoe heeft het zover kunnen komen met V&D? Lees hier ons chronologische overzicht.

Financieel gezien hadden de familie Dreesmann en Vroom hun voormalige imperium probleemloos kunnen redden. Maar de familie had allang afscheid genomen. (+)

Heeft u behoefte aan duiding van Peter R. de Vries bij het faillissement? Dat kan: 'V&D maakte een crimefighter van me.' (+)

Hudson's Bay

Het Canadese Hudson's Bay heeft serieuze interesse getoond in een overname van V&D, en dan vooral in de panden in grote steden als Amsterdam, Maastricht, Rotterdam en Utrecht. De retailketen zou graag een nieuw concept in Nederland introduceren, naar verluidt in zo'n 40 voormalige panden, met ruimte voor negenduizend werknemers.

Retailkenner Rupert Parker Brady doet die verhalen af als 'voor de bühne', maar beaamt dat Hudson's Bay nu snel zal schakelen als het een nieuwe formule in Nederland wil introduceren. Moers: 'Zij wilden dat de onderhandelingen zouden mislukken. Ik zeg niet dat zij daar debet aan zijn, maar hun eigen onderhandelingspositie is er een stuk beter op geworden.' De kans dat Hudson's Bay een aantal panden op 'gezichtsbepalende' locaties zal gaan exploiteren, is groot.

Saks Fifth Avenue, winkelketen van Hudson's Bay. Beeld epa
Saks Fifth Avenue, winkelketen van Hudson's Bay.Beeld epa

IEF Capital

IEF Capital is eigenaar van twaalf panden met V&D-vestigingen. Vorig jaar ging het bedrijf schoorvoetend akkoord met huurverlaging voor V&D. Vastgoedbeheerder Nechemja de Bruijn van IEF toen tegenover de Volkskrant: 'De door ons verhuurde vestigingen liggen op uitstekende locaties waarvoor continue interesse bestaat.'

Hudson's Bay heeft belangstelling voor deze zogenaamde A1-locaties van de IEF. De Canadese retailer wordt waarschijnlijk afnemer van in ieder geval een aantal ervan. 'Winnaar is een groot woord', aldus Parker Brady, 'maar IEF wordt er niet slechter van.' Hudson's Bay zou volgens geruchten bereid zijn een hogere huur te betalen dan V&D deed. Enig nadeel: de panden moeten flink worden verbouwd en gedurende die periode zou Hudson's Bay geen huur willen betalen.

De consument

Ja, op de korte termijn zal de leegstand omhoog gaan, maar op de langere termijn is het failliet van V&D goed voor de Nederlandse winkelstraat. Eindelijk gaat er iets veranderen. Parker Brady: 'Dit moest gebeuren. Het was niet goed geweest als V&D door was gegaan. Natuurlijk is het een drama voor de werknemers die nu op straat staan, maar nu worden de panden opgeknapt en komen er nieuwe concepten in, dat is alleen maar goed nieuws. Ik ben zeker optimistisch, ja.'

V&D-vestiging in Amsterdam. Beeld anp
V&D-vestiging in Amsterdam.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden