V&D'er moet gaan uitzien naar een uitwijkberoep

Voor wie snel de knop omzet en breed zoekt, is er gerust uitzicht op ander werk. En echt niet alleen voor de jongeren.

Winkelend publiek bij het filiaal van V&D in Rotterdam. Beeld ANP
Winkelend publiek bij het filiaal van V&D in Rotterdam.Beeld ANP

De boodschap is onvermijdelijk. Voor de oudere garde van de 'V&D-familie' wordt het niet makkelijk een nieuwe baan te vinden. De werkloosheid daalt weliswaar licht, maar het is dringen in de detailhandel. Goedkopere, flexibele studenten zijn nu eenmaal aantrekkelijker voor werkgevers dan duurdere oudere verkopers die het liefst een volledige baan willen. Toch biedt juist de ervaring van de routinier nieuwe kansen. Waar? In een uitwijkberoep.

Medewerker van een bedrijfsrestaurant, receptionist, commercieel medewerker binnendienst, of in een callcenter of op de klantenservice, maar ook in de schoonmaak of als tandartsassistent. Er zijn legio alternatieven voor de achtduizend medewerkers die door het faillissement van V&D en de daarin gevestigde La Place-restaurants werkloos zijn geworden. Het UWV heeft vooruitlopend op de malaise alternatieve loonbaanoverstappen in kaart gebracht. Daarbij baseert de uitkeringsinstantie zich op al dan niet gedwongen carrièreswitches die collega's in de detailhandel de afgelopen jaren hebben gemaakt, de competenties die een verkoopmedewerker zich eigen heeft gemaakt, en de vacatures die er zijn.

Veel jongeren

Net als elders in het winkelbedrijf en in de horeca werkten er bij V&D en La Place veel jongeren, die mede dankzij de voordelige jeugdlonen, naar verwachting wel weer makkelijk elders een baantje vinden. Anders ligt dat voor de 45-plussers die op de arbeidsmarkt nu eenmaal als oud worden bestempeld: nog geen 10 procent van de La Place-medewerkers en ongeveer 30 procent van het V&D-personeel is 45 jaar of ouder. Als zij niet snel weer een baan vinden, is de kans op langdurige werkloosheid groot.

Veel jongeren hebben het aanstaande faillissement van V&D niet afgewacht, zo blijkt. Sinds half december hebben honderden jongeren bij andere bedrijven een baan gevonden, zegt OR-voorzitter Martin Oudejans.

Ondanks de aantrekkende economie gaat het slecht in de winkelstraten, met een stroom aan faillissementen. Naar sector bekeken steeg het aantal WW-uitkeringen vorig jaar het meest vanuit de grootwinkelbedrijven, met 13,2 procent. Wordt ook de detailhandel meegeteld: dan moet de ex-V&D-medewerker het tegen 16 duizend werkloze concurrenten opnemen als hij een baan als verkoopmedewerker ambieert.

'Bij de pakken neerzitten helpt niet'

Het afscheid nemen valt niet makkelijk. Het is, vooral voor oudgedienen, toch 'een proces van rouwverwerking'. Tegelijkertijd moet er gesolliciteerd worden, met wisselende hoop op succes. Lees hier twee interviews van ontslagen personeel.

Concurrentie

Krap de helft van de werkloze verkopers vindt weer een baan in een winkel. Maar de concurrentie is groot. Per vacature zijn er gemiddeld vier werkzoekenden, en in de detailhandel vermoedelijk nog meer. Jongeren staan daarbij vooraan. Toch zijn er ook in de detailhandel lichtpuntjes. Ondanks de faillissementen trekt de werkgelegenheid in de detailhandel aan, omdat de consument weer meer te besteden heeft.

'Het is niet makkelijk, maar wie de knop snel om kan zetten en vooral ook breed zoekt, maakt zeker kans op een nieuwe baan', zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV. 'Wie lang in de detailhandel heeft gewerkt is klant- en servicegericht, is flexibel en sociaal vaardig, en zoekt naar oplossingen. Dat biedt nieuwe mogelijkheden in banen waaraan iemand die net is ontslagen vermoedelijk niet meteen denkt.'

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Productkennis

Ook buiten de detailhandel zijn er vacatures waar juist ervaring uit de detailhandel van pas komt, zegt Andries de Grip, hoogleraar scholing en arbeidsmarkt aan de Universiteit Maastricht. 'Er zijn veel vacatures bij callcenters waarvoor productkennis vereist is. Dat sluit goed aan bij de competenties van verkopers. Het is vooral belangrijk dat mensen ondanks de grote tegenslag snel beginnen met zoeken.'

Klein voordeel in de V&D-malaise is dat de werkloosheid van in één klap achtduizend mensen zich over het land verdeelt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Philip Morris, waar in oktober 2014 in één klap 1.230 mensen op straat stonden in de regio Bergen op Zoom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden