V&D en bonden weer om tafel

V&D moet er rekening mee houden dat de voorgenomen korting van de salarissen niet kan doorgaan, zei de rechter woensdag. Er komt nog één gesprek met de vakbonden.

Jarl van der Ploeg
De V&D in Uden. De directie wil vijfduizend werknemers loon laten inleveren. Beeld Marcel van den Bergh
De V&D in Uden. De directie wil vijfduizend werknemers loon laten inleveren.Beeld Marcel van den Bergh

Nadat zij drie maanden nauwelijks contact hebben gehad gaan de directie van V&D en de vakbonden FNV en CNV nog één keer met elkaar in gesprek over een oplossing voor het al maanden slepende loonconflict. Beide partijen doen dat op aansporing van het Amsterdamse gerechtshof omdat 'de risico's te groot zijn om op onze uitspraak te wachten'.

De rechter liet woensdag tijdens het door V&D aangespannen hoger beroep al doorschemeren dat het warenhuis eigenlijk geen schijn van kans maakt. Ze deed dat in haar vraagstelling, die zeer scherp was, maar ook vrij expliciet achteraf: 'V&D moet er rekening mee houden dat het niet lukt', aldus de rechter.

Om tijd te besparen, tijd die voor het noodlijdende V&D schaars en duur is, is het volgens het hof raadzaam nu al te beginnen met gesprekken die toch ooit moeten plaatshebben. Beide partijen stemden daarmee in.

Loopgravenoorlog

De vakbonden en de directie van V&D vechten eigenlijk al sinds januari een vrij heftige loopgravenoorlog uit met als inzet het loonoffer dat de directie wil opleggen aan zo'n vijfduizend werknemers. Dat zou 10 miljoen euro moeten opleveren. Aan het begin van de ruzie had er nog geregeld overleg plaats tussen beide partijen. Ze kwamen zelfs dichter bij elkaar omdat er her en der concessies werden gedaan. Maar sinds een Amsterdamse rechter eind februari de vakbonden gelijk gaf en het loonoffer afwees, hadden bonden en directie helemaal geen contact meer in afwachting van het hoger beroep.

Die stilte duurde tot woensdag, toen er weer heftig werd geruzied, soms zelfs tot een klassiek welles-nietes aan toe. De patstelling tussen beide partijen komt hierop neer: zonder het loonoffer van minimaal 5,8 procent kan het warenhuis niet voldoen aan de eisen van de andere financiers zoals de banken en de verhuurders en gaat het failliet (aldus V&D), maar met het offer kunnen de werknemers hun vaste lasten (aldus de bonden) niet voldoen.

Waar iedereen het woensdag wel over eens was, is dat het slecht gaat met V&D. Het bedrijf, zo werd tijdens de zitting nogmaals duidelijk, was eerder dit jaar letterlijk één handtekening verwijderd van surseance - de opmaat tot een faillissement. Na twintig jaren zonder winst, een crisis en de toenemende concurrentie van prijsvechters als Action en Zeeman is er extra geld nodig om een ondergang van het Nederlandse warenhuis te voorkomen. Dat geld moet bij de banken vandaan komen, bij de Amerikaanse eigenaar SUN Capital, maar ook bij de vastgoedbazen én het personeel.

Mediator

John van der Ent, sinds 1 maart de topman van V&D, zei tijdens de zitting dat hij de afgelopen twee maanden een nieuwe strategie heeft uitgezet die het warenhuis binnen twee jaar weer winstgevend moet maken. Er gloort dus hoop, zei hij, mits er eerst bespaard wordt in het bedrijf. Het alternatief is gedwongen ontslagen of een faillissement. Een alternatief dat ook voor de vakbonden niet gunstig is, benadrukte de rechter.

Het hof stelde voor de gesprekken, die woensdagavond al begonnen, te laten leiden door een onafhankelijke mediator, in dit geval de voormalig voorzitter van de Ondernemingskamer Peter Ingelse. Mochten beide partijen er voor 30 juni toch niet uitkomen, dan volgt op 8 juli alsnog uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden