Winnaar & VerliezerMurat Uysal en Robert van Trikt

Uysal stevig in het zadel, van Trikt met verlof gestuurd

Peter de Waard
Murat Uysal. Beeld AFP
Murat Uysal.Beeld AFP

Winnaar: Murat Uysal, president centrale bank Turkije

In de eurozone klinkt boegeroep bij renteverlagingen. Maar in Turkije gaan juichkreten op. Een jaar geleden was de rente daar nog 24 procent. President Erdogan stuurde de president van de centrale bank daarop de laan uit en benoemde Murat Uysal tot diens opvolger. Hij kreeg de opdracht de rente te verlagen. Dat heeft hij met gezwinde spoed gedaan, want het politieke en monetaire beleid zijn in dit land nu een pot nat.

Deze week werd de vijfde renteverlaging sinds zijn benoeming in juli doorgevoerd. De rente werd met nog eens 0,75 procentpunt verlaagd naar 11,25 procent. Het is een kleinere verlaging dan de vorige. Deels heeft dat te maken met het feit dat Uysal scherp aan de wind zeilt. De Turkse inflatie naderde in december weer de 12 procent, waardoor de reële rente negatief is geworden. Uysal maakt zich daar niet echt zorgen over. Hij denkt dat hij de inflatie dit jaar kan beperken tot 8 procent. Het gaat hoe dan ook beter met de Turkse economie. Na een diepe recessie groeit de Turkse economie weer iets – 0,9 procent in het laatste kwartaal op jaarbasis – en is de koersval van de Turkse lira ook tot stilstand gekomen.

De Turkse economie groeide deze eeuw lange tijd en het land kreeg de reputatie van een opkomende economie. Maar in 2018 stortte de economie in, ook als gevolg van de mislukte staatsgreep en de ruzies die Erdogan kreeg met westerse landen.

Verliezer: Robert van Trikt, president centrale bank Suriname

Hij was pas tien maanden president van de centrale bank van Suriname en een vertrouweling van president Bouterse. Deze week werd Robert van Trikt plotsklaps met verlof gestuurd. Onduidelijk is, wat er precies aan de hand is. De regering van het land rept alleen over enige ‘issues’ die er zouden zijn. Maar het gonst van de geruchten in een land waar het soms lijkt of iedereen iedereen kent.

Van Trikt zou sinds zijn aantreden een auto van 300 duizend dollar hebben gekocht plus enkele stukken grond. In december bepaalde een Nederlandse rechter dat het Openbaar Ministerie 19,5 miljoen euro aan Suriname moest teruggeven dat op Schiphol was onderschept. Het geld was vanuit Paramaribo op weg naar Hongkong. Het OM verdacht de centrale bank en een aantal commerciële banken van witwassen. De rechter vond inbeslagname illegaal, omdat centrale banken onschendbaar zijn.

Er zijn ook kritische vragen gesteld over het monetaire beleid. Zo heeft de Surinaamse centrale bank de wisselkantoren Chotelal voorzien van goedkope Amerikaanse dollars. Een Amerikaanse dollar kost ruim acht Surinaame dollars, maar Chotelal biedt ze tegen een lagere prijs aan. Van Trikt, zoon van minister Lilian Ferrier, trad op 1 maart vorig jaar aan. Zijn positie hangt nu aan een zijden draadje.

Robert van Trikt. Beeld
Robert van Trikt.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden