UWV gaat weer persoonlijk om de tafel met werkloze

De digitale begeleiding van werklozen die moeilijk een nieuwe baan vinden, levert weinig op en is bijzonder ingewikkeld. Daarom nodigt het uitkeringsinstituut hen weer uit voor een gesprek.

Gijs Herderscheê
Het UWV in Haarlem. Minister Asscher (Sociale Zaken) verwacht dat jaarlijks enkele tienduizenden werklozen met het UWV gaan praten. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Het UWV in Haarlem. Minister Asscher (Sociale Zaken) verwacht dat jaarlijks enkele tienduizenden werklozen met het UWV gaan praten.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Het uitkeringsinstituut UWV gaat werklozen die weinig kans op nieuw werk hebben weer uitnodigen voor een gesprek, in plaats van hen digitaal te begeleiden. Dat moet hun kans op werk vergroten. Dit kondigt minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken aan in een brief aan de Tweede Kamer. Het ministerie verwacht jaarlijks enkele tienduizenden gesprekken.

Het instituut dat onder meer de werkloosheidsuitkering WW uitkeert, richt zich al jaren op digitale begeleiding van werkzoekenden. Via internet kunnen zij advies krijgen en moeten zij verantwoording afleggen over hun sollicitaties.

De digitale begeleiding blijkt echter weinig effectief en erg complex, zowel voor het UWV als voor de werkzoekende. In september beschreef vijftiger Sjors van Beek zijn deerniswekkende digitale contacten met het UWV in de Volkskrant. De beleidswijziging van Asscher lijkt ook een reactie op dat stuk en de lawine aan reacties daarop.

Het UWV gaat nu bekijken welke werkzoekenden hulp nodig hebben. Volgens het ministerie zijn dat vooral ouderen en mensen die jarenlang hetzelfde beroep hebben uitgeoefend.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft 150 miljoen euro te verdelen. Beeld anp
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft 150 miljoen euro te verdelen.Beeld anp

Brug-WW

Asscher komt hiermee ook tegemoet aan pleidooien van Henk Krol, lid van de Tweede Kamer voor 50 Plus. Krol vraagt al jaren aandacht voor de uitzichtloze positie waarin oudere werkzoekenden zich bevinden. Hun kans op een baan is klein, ook door vooroordelen van werkgevers. Onlangs sloot PvdA-Tweede Kamerlid Roos Vermeij zich bij het betoog van Krol aan.

Hoeveel geld het UWV extra krijgt voor de gesprekken, is nog niet duidelijk. Asscher heeft 150 miljoen euro te verdelen. Dat bedrag blijft over van de 600 miljoen euro die beschikbaar was voor sectorplannen. Met die sectorplannen hoopten vakbeweging, werkgevers en kabinet de werkloosheid te beperken door bij dreigend ontslag werknemers snel om te scholen of direct naar ander werk te bemiddelen. De sociale partners hebben van die plannen de helft betaald, het ministerie de andere helft.

Van de 150 miljoen die overblijft, gaat 30 miljoen op verzoek van de PvdA naar de sociale werkplaatsen. De resterende 120 miljoen moet nog worden verdeeld. Wel staat vast dat het deels naar het UWV gaat voor gesprekken met werkzoekenden. Maar een andere portie wordt bestemd voor 'scholingsvouchers' die het UWV gaat verstrekken aan flexwerkers en werkenden die zich willen omscholen. Asscher wil met het geld ook de zogenoemde brug-WW uitbreiden. Bij de brug-WW neemt de werkgever iemand aan die nog scholing nodig heeft. Voor de uren scholing betaalt de werkgever geen salaris, maar krijgt de werknemer WW. Hij hoeft dan niet te solliciteren. De brug-WW wil Asscher ook mogelijk maken voorafgaand aan het ontslag, als de werknemer formeel nog in de opzegtermijn bij de oude werkgever in dienst is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden