Uw koffie is veel duurder door de droogte in Brazilië

De prijzen van vooral arabica-koffie op de wereldmarkt zijn verdubbeld sinds begin februari. In januari kostten de bonen nog 100 dollarcent per pound (0,45 kilo). Inmiddels moet daar 200 dollarcent (1,44 euro) voor worden betaald. De meeste koffie die Nederlanders drinken, bevat arabicabonen.

Een Braziliaanse koffieboer draait zijn spuitinstallatie. Er dreigt een bijzonder slechte oogst, waardoor de prijs van koffie in de winkel zou kunnen stijgen. Dat wordt begin mei duidelijk. Beeld reuters

Belangrijkste oorzaak van de prijsstijging is de droogte in Brazilië. Dat land is verantwoordelijk voor 46 procent van de wereldproductie van arabica-koffie. Ashwin Matabadal, landenrisicoanalist van de Rabobank: 'Brazilië had de heetste zomer sinds 1972. De droogte in januari en februari heeft de oogsten hard geraakt. Het zuidoosten van Brazilië, waar de meeste landbouwgebieden liggen, heeft bovendien veel last van bladroest, een zeer besmettelijke schimmel.'

Schaarste aan arabica is dan ook niet uitgesloten. 'Dit zou weleens een van de slechtste oogsten van de afgelopen tien jaar kunnen zijn', aldus Matabadal. De prijsstijgingen van de laatste weken zijn stijgingen van futures, termijncontracten. Daarmee dekken producenten en afnemers zich in tegen prijsschommelingen. Een deel van de markt houdt nu al rekening met schaarste aan koffie later in het jaar.

Als die schaarste inderdaad optreedt, kan de consument het ook merken. Matabadal: 'Bij een tekort kunnen prijsstijgingen uiteindelijk worden doorberekend aan de consument. Bedrijven als Starbucks hebben dat nog niet gedaan omdat zij teren op voorraden die zij hebben gekocht toen de prijzen lager waren.' Eventuele prijsstijging door schaarste is volgens Matabadal niet per se een ramp voor de koffiemarkt. 'Mensen blijven toch wel koffie drinken, ze gaan niet ineens allemaal aan de thee omdat de koffie een paar cent duurder is.'

Arabicabonen worden geselecteerd op een archieffoto uit Vietbam. Beeld epa

Albert Heijn wacht af
Voorlopig wordt de koffie bij Albert Heijn niet duurder. 'We kunnen nog niet spreken van een structurele prijsstijging. De huidige hoge prijzen zijn het resultaat van speculatie op de wereldmarkt. Als het de komende twee maanden niet gaat regenen in Brazilië, zal de oogst enorm tegenvallen en dat heeft effect op de consumentenprijzen. Maar dat weten we nu nog niet', aldus een woordvoerder. 'Begin mei, als er geoogst wordt in Brazilië, zullen we meer weten.'

Niet alleen koffie is duurder geworden. Een hele reeks agrarische grondstoffen is sinds begin februari aan het stijgen. Suiker is op de wereldmarkt al 6 procent duurder geworden. Maïs, soja en palmolie rond 10 procent, maar haver en varkensvlees stegen in die luttele weken 23 procent. Ook cacao is een stuk duurder geworden, maar die prijsstijging van inmiddels 34 procent is al meer dan een half jaar aan de gang.

Niet alleen de droogte in Brazilië speelt een rol, maar ook droogte in de Verenigde Staten. De onrust in Oekraïne, een belangrijke exporteur van graan, speelt ook mee.

De afgelopen jaren zijn de voedselprijzen juist een beetje tot rust gekomen. In 2008 en in 2010 schoten zij omhoog en leidden in rijke landen tot hogere prijzen in de winkels, in arme landen tot honger en in instabiele landen tot meer instabiliteit en revolutie zoals de Arabische Lente. De recentste gegevens van de FAO-index wezen al op een hernieuwde prijsstijging in februari. Die bedroeg 2,6 procent; niet schrikbarend veel, maar wel de scherpste prijsstijging sinds anderhalf jaar. Vooral granen en plantaardige oliën bleken in februari duurder.

 
De huidige hoge prijzen zijn het resultaat van speculatie op de wereldmarkt. Als het de komende twee maanden niet gaat regenen in Brazilië, zal de oogst enorm tegenvallen en dat heeft effect op de consumentenprijzen. Maar dat weten we nu nog niet.
Woordvoerder Albert Heijn
Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.