UvA hangt nog steeds verplichte 'gender awareness-training' boven het hoofd

De wetenschappelijke en bestuurlijke top van de Universiteit van Amsterdam hangt nog steeds een verplichte 'gender awareness-training' boven het hoofd om zich bewust te worden van eventuele discriminatie bij benoemingen. Het Amsterdamse Gerechtshof zet namelijk vraagtekens bij het eerdere oordeel van de rechtbank dat er geen sprake was van discriminatie bij het passeren van een vrouwelijke econoom voor de functie van universitair docent.

De Universiteit van Amsterdam vond dat de econome Edith Kuiper niet voldeed aan de functie-eisen voor universiteit docent. Beeld anp
De Universiteit van Amsterdam vond dat de econome Edith Kuiper niet voldeed aan de functie-eisen voor universiteit docent.Beeld anp

Dat blijkt uit een tussenarrest van het Hof in een slepende procedure rond de econome Edith Kuiper, voor zover bekend de eerste zaak over discriminatie bij een wetenschappelijke benoeming. Het Proefprocessenfonds Clara Wichmann, dat principiële zaken steunt om de positie van vrouwen te verbeteren, noemt het tussenarrest alvast 'een waarschuwingssignaal voor universiteiten en een overwinning voor vrouwelijke wetenschappers in Nederland'. Vrouwen zijn in Nederland zwaar ondervertegenwoordigd in wetenschappelijke functies.

Kuiper (54 nu) kwam in 2008 niet op de shortlist voor de functie van universitair docent bij de vakgroep geschiedenis en methodologie van de faculteit Economie en Bedrijfskunde hoewel het hoofd van de vakgroep haar had gevraagd mee te doen. Er solliciteerden zeven vrouwen en achttien mannen. De uit drie mannen bestaande selectiecommissie gaf uit vier mannelijke kandidaten de voorkeur aan een jonge Portugees nadat de functie-eisen gedurende het proces diverse keren waren veranderd.

Schadevergoeding

Voor Kuiper werd 10 duizend euro schadevergoeding geëist. Omdat het geen incident was, moesten bestuurders, universitair (hoofd)docenten en hoogleraren bovendien verplicht een gender awareness-training volgen. De Amsterdamse rechtbank wees die eisen begin vorig jaar af. De rechtbank onderschreef gezien de gang van zaken het vermoeden van het verboden onderscheid naar geslacht bij de benoeming, maar vond dat de universiteit dat vermoeden voldoende heeft weerlegd. Volgens de universiteit paste het cv van de andere kandidaten beter bij de functie en had het verloop van de procedure niets te maken met het passeren van vrouwelijke kandidaten.

Discriminatie

De universiteit voerde onder meer aan dat het onderzoek van Kuiper op het vlak van feministische economie niet of onvoldoende aansloot bij het functieprofiel. De rechtbank ging daarin mee, maar het Hof niet. Volgens het Hof blijkt uit verklaringen van een betrokkene dat het onderzoek wel degelijk aansloot. De UvA kan dit punt dus niet aanvoeren om te bewijzen dat er geen sprake was van discriminatie.

De universiteit krijgt nu van het Hof de gelegenheid dat alsnog te bewijzen. De getuigenverhoren daarvoor zullen in januari plaatsvinden.

De rechtbank in Amsterdam. Beeld anp
De rechtbank in Amsterdam.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden