Utrecht wil bewoners dwingen hun huis te isoleren

UTRECHT - De gemeente Utrecht wil eigenaren van slecht geïsoleerde woningen gaan dwingen energiebesparende maatregelen te nemen. De gemeente gaat onderzoeken of het juridisch mogelijk is deze huizenbezitters een aanschrijving te sturen die hen verplicht hun woning energiezuiniger te maken als zij dit niet vrijwillig doen.

De Oude Gracht in Utrecht. © anp

Dit staat in het gemeentelijke Programma Utrechtse Energie 2011 - 2014. De aanschrijving wordt al gebruikt om woningbezitters die hun pand ernstig verwaarlozen tot opknappen te dwingen.

'De vrijblijvendheid voor het nemen van energiebesparende maatregelen is eraf', zegt een gemeentewoordvoerder. 'Wij bekijken of we met de aanschrijving eigenaren van huizen met energielekken kunnen aanpakken. We zullen het middel alleen in het uiterste geval inzetten, als mensen echt geen maatregelen willen nemen.'

Om hoeveel woningbezitters het gaat, hoe groot de verplichte investering is en welke sanctie staat op het niet opvolgen van het gemeentelijk bevel, moet nog worden onderzocht. De gemeente biedt gunstige leningen aan voor huiseigenaren die vrijwillig energiebesparende maatregelen willen nemen.

Duurzaamheidsfonds
De Utrechtse GroenLinks-wethouder Mirjam de Rijk, voorheen voorzitter van Stichting Natuur en Milieu, heeft grote ambities op het gebied van het klimaat. Voor de plannen heeft de gemeente 26 miljoen euro in een duurzaamheidsfonds gestopt met de doelstelling: een CO2-reductie van 30 procent in 2020.

Met dit geld wil de gemeente honderden miljoenen aan investeringen van particulieren en bedrijven 'uitlokken', maar ook afdwingen. De gemeente gaat strenger handhaven op de wet milieubeheer met de inzet van meer handhavers. Die gaan jaarlijks zeker vijftig bedrijven verplichten energiemaatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terug moeten verdienen.

Er wordt dit jaar in Utrecht vanuit de lucht een 'warmtescan' uitgevoerd waarmee op detailniveau is te zien welke daken veel warmte uitstralen vanwege slechte isolatie. Deze scan moet als een 'vertrekpunt' dienen om met particulieren of bedrijven te gaan praten over energiebesparende maatregelen. Veel Utrechtse woningen, met name die zijn gebouwd voor 1980, zijn slecht geïsoleerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden