Utrecht gaat voorop in malaise kantorenmarkt

Arm Utrecht. Nergens anders in West-Europa werden begin dit jaar minder nieuwe huurcontracten voor kantoren ondertekend dan juist daar. In de eerste drie maanden van 2009 werden 82 procent minder nieuwe huurcontracten afgesloten dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Dat blijkt uit de European Property Clock van het vastgoedadviesbedrijf Jones Lang Lasalle, een kwartaalonderzoek naar tophuurprijzen in Europa; de hoogste huren op de beste kantoorlocaties. Na Utrecht was Dublin, de hoofdstad van Ierland, het grootste slachtoffer van de economische malaise. Daar bedroeg de daling van nieuwe kantoorcontracten 71 procent.

Ondanks de magere cijfers van Utrecht heeft Nederland niet de slechtste kantoormarkt. In Nederland blijven de tophuurprijzen redelijk stabiel, zegt Ruben Langbroek, hoofd research van Jones Lang Lasalle in Nederland. Steden als Londen, Parijs en Frankfurt hebben volgens hem meer te maken met ‘steeds terugkerende explosies van vraag en vervolgens wegvallen van de vraag. In Londen is de huurprijs van de betere kantoren inmiddels meer dan gehalveerd. Ook is de leegstand enorm toegenomen.’

Voor Utrecht bestaat nog hoop, denkt Langbroek. ‘Het is gevaarlijk om op basis van één kwartaal conclusies te trekken. Als ook het tweede kwartaal zo slecht blijkt te zijn geweest, dan kan sprake zijn van een trend in plaats van een incident.’

Het leegstandspercentage is in alle grote steden in Nederland gestegen, maar ‘niet substantieel’. In Amsterdam, de grootste kantorenmarkt van Nederland, steeg het leegstandspercentage van 11,8 procent naar 12,7 procent. Dat betekent dat grofweg een op de acht kantoren in Amsterdam leegstaat. De hoofdstad is daarmee koploper van het land. Utrecht ging van 8,8 naar 11,4 procent leegstand. De kleinste stijging van leegstand in de Nederlandse steden deed zich voor in Eindhoven, dat overigens al veel leegstand kent; van 10,4 naar 10,6 procent.

Bedrijven verhuizen nog wel, vertelt Langbroek. ‘Maar dat doen ze om voor hetzelfde geld – of minder – op een betere locatie terecht te komen.’

Die verhuizingen worden deels uitgelokt door een toename van het aantal ‘incentives’, lokkertjes van de verhuurder in de jacht op nieuwe huurders. De premie voor het tekenen van een huurcontract bestaat doorgaans uit een huurvrije periode danwel een financiële tegemoetkoming in de kosten van de inrichting van het nieuwe kantoor.

In heel Europa nam de leegstand van kantoren toe naar 8,5 procent. Die toename werd veroorzaakt door een daling van de vraag naar kantoren, maar verergerd door de oplevering van meer dan 2 miljoen vierkante meter aan nieuwe kantoren in het eerste kwartaal van dit jaar.

De huurprijzen van Europese topkantoren daalden in het eerste kwartaal met 8 procent. Moskou was de grootste daler met 28,6 procent. Londen komt daar vlak achter met 21,1 procent, gevolgd door Madrid (-12,5 procent) en Warschau (-10,7 procent).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden