Urk vreest schaduw grote windmolens

Het grootste windmolenpark van Nederland moet er eerder komen dan was gepland. Minister Cramer van Milieu heeft haast, want het kabinet heeft een bepaalde hoeveelheid windenergie beloofd.

Rond het voormalige vissersdorp Urk, aan de oever en in het water van het IJsselmeer, zullen tachtig tot honderd windmolens worden neergezet. Dat zullen molens zijn van het grootste formaat, met een capaciteit van 5 megawatt per molen.

Rijk en provincie spreken in een gezamenlijk persbericht van ‘een geweldige impuls’ voor de lokale economie. Provinciewoordvoerder Henri Kuipers verwacht 350 extra banen in Flevoland.

In Urk staan de gezichten minder vrolijk. Zowel ten noorden als ten zuiden van het stadje aan de voormalige Zuiderzee zullen de molens worden opgelijnd. Burgemeester Jaap Kroon schrijft in een column op de website van de gemeente dat het project ‘een meer dan duizend jaren bestaand beeld, typisch voor de geschiedenis van ons land’ ernstig zal aantasten. Hij vreest dat het aangezicht van Urk, met zijn vuurtoren, in het niet zal vallen bij de grote windmolens. Vanaf het IJsselmeer is het aanzicht van Urk van ‘een ongekende pracht’.

Een woordvoerster van de gemeente zegt dat burgemeester en wethouders nog niet hebben besloten op welke wijze zij zich zullen verzetten tegen de komst van de molens.

Naar verwachting van de overheid kan de bouw over anderhalf jaar beginnen. Een jaar later moet de eerste molen draaien en energie leveren.

Lokale agrariërs worden eigenaar van de landmolens, aldus de provincie. De molens in het water worden eigendom van een consortium dat voor 60 procent in handen komt van inwoners van de Noordoostpolder en voor 40 procent in handen van ‘Westermeerwind’, een club waarvan Siemens de grootste partij is. Op dit moment staan er in heel Flevoland zeshonderd windmolens. Minister Cramer van Milieu wil grotere windmolens voortaan concentreren in grote parken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.