Univar profiteert van hoge prijzen chemie

ROTTERDAM (ANP) - Univar heeft in het afgelopen jaar 40 procent meer winst geboekt dankzij de gestegen prijzen voor chemische producten. Het nettoresultaat van de distributeur van industriële chemicaliën kwam in 2005 uit op 123,5 miljoen dollar.

De omzet steeg met 13 procent tot 5,99 miljard dollar. Univar profiteerde vooral van de omzetgroei op de Amerikaanse en Canadese markt. Daarnaast bespaarde het bedrijf op de kosten. Univar stelt een dividend van 0,74 euro voor. De winst is boven de verwachting van analisten.

De distributeur zag de omzetten in Noord-Amerika in het laatste kwartaal van 2005 sterk stijgen. Dat compenseerde de omzetdaling bij de Europese activiteiten. De hoge chemieprijzen worden grotendeels veroorzaakt door de blijvend hoge olieprijs. Het volume nam bescheiden toe.

Hoge prijzen

Univar verwacht dat de schaarste aan chemische producten ook dit jaar aanhoudt met blijvend hoge prijzen als gevolg. De distributeur rekent er op zijn bedrijfsresultaat (ebit) en omzet dit jaar opnieuw te verbeteren, maar in een lager tempo dan vorig jaar.

Univar gaat dit jaar verder reorganiseren in Europa, maar deze plannen bevinden zich nog in een vroeg stadium. Het wil deze divisie niet meer per land besturen maar per Europese regio. Daarnaast moet eventuele uitbreiding gepaard gaan met lagere kosten dan voorheen.

Bestuursvoorzitter Gary Pruitt is alleen geïnteresseerd in overnames als deze daadwerkelijk een aanvulling zijn op de bestaande activiteiten. ,,Bijvoorbeeld bedrijven die infrastructuur bezitten of speciale producten aanbieden die wij nog niet hebben.'' Maar momenteel zijn veel bedrijven te duur, constateert hij. ,,Je moet zeer voorzichting zijn met wat je betaalt.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden