nieuws
Unilever wil consumententak GSK (Panadol, Aquafresh) overnemen, eerder miljardenbod afgewezen
Unilever wil de consumententak van GlaxoSmithKline (GSK) kopen, het bedrijf achter onder meer de Panadol-pijnstillers en de Aquafresh-tandpasta. Dat heeft de Britse multinational zaterdag bevestigd, nadat de The Times meldde dat een miljardenbod van Unilever eind vorig jaar is afgewezen.
Volgens de Britse krant deed de multinational een bod van ongeveer 50 miljard pond, omgerekend zo’n 60 miljard euro, maar werd dat afgewezen. De bestuursraden van GSK en van farmaceut Pfizer, dat een minderheidsbelang heeft in GSK, vonden het bod te laag.
GSK wil de consumententak later dit jaar op eigen benen zetten en naar de beurs brengen. Analisten schatten de waarde van het bedrijfsonderdeel nu in op zo’n 48 miljard pond, maar GSK houdt in maart een investeerdersdag. Met de informatie die dan naar buiten komt, kan de waardering mogelijk worden bijgesteld.
Kostenvoordelen
Het bod van Unilever zou volgens ingewijden in de Britse krant geen premie bovenop de waarde hebben bevat, wat wel gebruikelijk is. Bovendien werd geen rekening gehouden met de kostenvoordelen die de overname Unilever zou opleveren. De voordelen worden doorgaans ook in een hogere prijs tot uitdrukking gebracht.
Of er nog gesprekken lopen na de afwijzing en of Unilever met een hoger bod wil komen, is volgens The Times onduidelijk. Unilever wil daar ook weinig over kwijt. Het bedrijf zegt alleen dat er ‘geen zekerheid is dat er een akkoord wordt bereikt’. Hoe Unilever de overname wilde bekostigen, is ook niet duidelijk. Vermoedelijk zou een groot deel in aandelen van Unilever worden betaald. Hoe de huidige aandeelhouders daar tegenover zouden staan, is de vraag.
Unilever kreeg de afgelopen week nog harde kritiek van een grote aandeelhouder. Volgens Terry Smith van het Fundsmith Equity Fund is het bedrijf veel te veel bezig met zijn groene ambities in plaats van het op een goede manier runnen van de onderneming. Volgens de Brit is Unilever ‘de kluts kwijt’ en was de maker van onder meer Dove en Magnum vorig jaar het slechtst presterende aandeel op het gebied van consumentengoederen in zijn fonds.