Unilever wijst overnamebod Kraft Heinz van 130 miljard euro af

Een fusie tussen Kraft Heinz en Unilever zou een van de grootste ooit zijn. Maar analisten vrezen dat de Amerikanen alleen uit zijn op kortetermijngewin. En Unilever heeft het bod krachtig afgewezen.

Peter de Waard
Het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam. Beeld anp
Het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam.Beeld anp

Gaat het Kraft Heinz lukken het bijna twee keer zo grote Unilever over te nemen? En waarom heeft het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern eigenlijk 134 miljard euro in aandelen en cash over voor de Brits-Nederlandse multinational? Het zou een van de grootste fusies ooit zijn.

Kort na het eerste bod van Kraft Heinz wees Unilever het overnamebod alvast in krachtige bewoordingen af. 134miljard is volgens het bestuur van Unilever te weinig. Daarnaast zou een fusie geen strategische voordelen hebben. Ook lijken de bedrijfsculturen niet erg bij elkaar te passen.

Kraft Heinz liet meteen weten de pogingen niet op te geven. Analisten sluiten een hoger bod dan de 50 dollar per aandeel (18 procent meer dan de slotkoers van donderdag) daarom niet uit.

Motieven

Indien de Amerikanen er alsnog in slagen Unilever in te lijven, ontstaat het op een na grootste voedingsmiddelenconcern in de wereld, na Nestlé. Analisten vrezen alleen dat Kraft Heinz meteen daarna grote delen van Unilever zal verkopen, zoals de divisies huishoudelijke schoonmaakmiddelen en persoonlijke verzorgingsproducten. Anders kan het de overname niet betalen.

Daarom vallen er vraagtekens te plaatsen bij de motieven van Kraft Heinz. Grootaandeelhouders van het bedrijf zijn de fameuze beleggingsmiljardair Warren Buffett, met een persoonlijk vermogen van 75 miljard dollar een van de drie rijkste mensen in de wereld, en het Braziliaanse investeringsfonds 3G. Van dat fonds is bekend dat het als een soort private equitybedrijf vooral op korte termijn opereert. Het bewerkstelligde in 2015 al de fusie van Kraft Food met Heinz.

Corné van Zeijl van vermogensbeheerder ACTIAM: 'De schuld van Unilever bedraagt 1,3 keer het bedrijfsresultaat, dat van Kraft Heinz 4,3 keer. Een bedrijf met veel schuld gaat een bedrijf met weinig schuld overnemen. Dit gaat alleen om kortetermijngewin.'

Kraft Heinz beweert dat een samengaan zal leiden tot een leidinggevend concern op het gebied van consumentenproducten, waarmee het langetermijnbelang van beide concerns het beste is gediend.

Calvé is een van de bekendste merken van Unilever. Beeld ANP
Calvé is een van de bekendste merken van Unilever.Beeld ANP

Kraft/Heinz

Topman Bernando Hees
Omzet 24 miljard euro
Standplaats Pittsburgh
Werknemers 42 duizend
Producten Heinz, Karvan Cévitam, Roosvicee, Honig, Brinta, Venz, Cadbury, Jacobs en De Ruijter

Kraft Heinz produceert uitsluitend voedingsmiddelen. Het ontstond in 2015 na een door het private equityfonds 3G en investeerder Warren Buffett afgedwongen fusie. Die hebben nog altijd de meerderheid van de aandelen. Heinz stamt al uit 1868, toen Henry J. Heinz tomatenketchup ging maken in Pittsburgh. Daarna werd het bedrijf ook al snel groot in baked beans. Na WO II groeide het uit tot een multinational dankzij het succes van de ketchup. Kraft ontstond in 1929. De laatste dertig jaar is het vele maken gefuseerd (onder meer met Philip Morris, Cadbury en General Foods) en daarna ook weer vele keren opgesplitst. Het staat bekend als een buitengewoon agressieve marketeer en saneerder. Het concern is door de vele transacties al overladen met schulden.

Trots bedrijf

De koers van Unilever schoot meteen 10 procent omhoog op de beurzen in Londen en Amsterdam. Nadat Unilever het bod had afgewezen liep de koersstijging op tot 13 procent, omdat beleggers speculeren op een mogelijk hoger bod.

Unilever opereert het liefst in rustig vaarwater. Het bedrijf heeft een zeer lange historie. De basis van het concern ligt in Oss, waar de families Van den Bergh en Jurgens aan het einde van de 19de eeuw na boter ook margarine gingen produceren. Daarna werd het zorgvuldig en geleidelijk uitgebouwd. Zelden sloeg het concern de plank mis.

Op de beurs staat het bekend als een weduwe- en wezenfonds dat de aandeelhouders altijd een keurig dividend uitkeert en slechts weinig in opspraak komt. Overnamegeruchten over Unilever zijn er veel geweest, maar tot een concreet overnamebod was het nog nooit gekomen.

Als Unilever een prooi wordt van Kraft Heinz of een ander concern dat aan het overnamegevecht zal deelnemen betekent het dat opnieuw een groot en illuster concern in buitenlandse handen belandt na onder meer Hoogovens (Tata Steel), Numico (Danone) en KLM (Air France). Premier Rutte, die zelf ooit bij Unilever werkte, wilde vrijdag geen commentaar geven op de uitverkoop van de BV Nederland. Hij sprak over Unilever als een belangrijk en trots bedrijf.

Brinta. Beeld Marieke Wijntjes
Brinta.Beeld Marieke Wijntjes

Unilever

Topman Paul Polman
Omzet 53 miljard euro
Standplaats Rotterdam/Londen
Werknemers 168 duizend
Producten Blue Band, Calvé, Omo, Zwitsal, Ola, Ben & Jerry’s, Dove, Knorr, Prodent, Marmite en Sanex.

Unilever rust op drie poten: voedingsmiddelen, schoonmaakmiddelen en persoonlijke verzorgingsproducten. In de afgelopen jaren zijn vele merken die werden aangekocht ook weer afgestoten, zoals Calvin Klein, Elizabeth Arden en Iglo. Unilever heeft regionale spreiding en duurzaamheid hoog in het vaandel staan sinds Paul Polman de leiding heeft. Unilever ontstond in 1930 door een fusie tussen de Britse zeepfabrikant Lever Brothers en de Margarine Unie. Het bedrijf is sindsdien een van de grootmachten in Nederland en na Koninklijke Shell de grootste en bekendste multinational. Tot 2005 hadden beide bedrijven nog een eigen bestuur, maar inmiddels is er één bestuur.

Fusiebubbel Kraft Heinz en Unilever dreigt door goedkoop geld

Kraft Heinz wil Unilever overnemen. De huidige fusie-explosie vertoont alle kenmerken van een bubbel - met dank aan de centrale banken. Hoewel 65 tot 85 procent mislukt, dendert het fusiecircus voort. Vindt de flirt van Kraft Heinz met Unilever doorgang, dan zou dat zelfs de op één na grootste overname in de geschiedenis zijn (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden