‘Unilever schikt met aandeelhouders’

Het voedingsmiddelenconcern Unilever heeft een schikking getroffen in het langlopende conflict met de aandeelhouders van preferente aandelen. Dat heeft de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) donderdag bekendgemaakt....

Van onze verslaggever Harry van Gelder

‘De raad van bestuur moet er nog over beslissen’, zegt een woordvoerder van het concern. De bestuurders nemen op korte termijn een besluit.

Directeur Peter Paul de Vries van de VEB denkt echter dat het akkoord een feit is. ‘We hebben afspraken gemaakt met een commissie van onafhankelijke bestuurders van het bedrijf. Als je elkaar de hand schudt over die afspraak, kun je spreken over een akkoord op hoofdlijnen’, zei De Vries donderdag tijdens een persbijeenkomst.

Unilever zou 1,38 euro compensatie betalen voor elk preferent aandeel plus 16 cent rente. De houders van de aandelen claimden een schade van 1,76 euro per preferent aandeel, ofwel 370 miljoen euro.

De overeenkomst kost het bedrijf maximaal 325 miljoen euro. Bij de presentatie van de kwartaalcijfers maakte Unilever al bekend 300 miljoen euro te hebben gereserveerd voor een mogelijke schikking.

Daarnaast betaalt het bedrijf een vergoeding van 6,5 miljoen euro voor de gemaakte kosten van onder meer advocaten en de administratie van de claims.

Unilever verkocht in 1997 zijn chemiedivisie voor zestien miljard dollar. Dat geld zou worden teruggegeven aan de aandeelhouders in de vorm van een superdividend, als het concern binnen twee jaar geen winstgevende bestemming zou vinden voor de miljarden.

Toen dat niet lukte, keerde Unilever in 1999 inderdaad uit. Aandeelhouders konden kiezen tussen 14,50 gulden (6,58 euro) contant of een uitkering in preferente aandelen (prefs). De Belastingdienst ging met de constructie akkoord als de waarde van de prefs zou meebewegen met de koers van Unilever. Toen die instortte, ontvingen de bezitters van de prefs in 2004 30 procent minder dan de beleggers die vijf jaar eerder voor het geld hadden gekozen.

Ondersteund door de VEB stapten de aandeelhouders naar de Ondernemingskamer. Tot de groep behoren enkele nazaten van de warenhuisfamilie Dreesmann in Londen en Brasschaat, beleggingsfondsen als Optimix, pensioenfondsen van onder meer DSM en het vroegere Gist Brocades, maar ook het Weeshuis der Evangelisch Lutherse Gemeente in Rotterdam.

De Ondernemingskamer stelde de beleggers in het gelijk. Unilever had nagelaten beleggers te vertellen dat de prefs minder waard zouden worden als de koers omlaag zou gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden