nieuws

Unilever krijgt een Nederlandse topman, die weinig opheeft met het inkrimpen van de veestapel

Hein Schumacher, nu nog de baas van zuivelbedrijf FrieslandCampina, neemt deze zomer de leiding over Unilever. Hij volgt de Schot Alan Jope op, wiens vertrek afgelopen najaar al was aangekondigd.

Niels Waarlo
Het voormalige hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam. Beeld AFP
Het voormalige hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam.Beeld AFP

Daarmee krijgt het levensmiddelenconcern weer een Nederlander aan het hoofd, ook al werd het Nederlands-Britse bedrijf in 2020 volledig Brits. De afgelopen jaren maakte het bedrijf achter merken als Dove, Knorr en Ben & Jerry’s forse veranderingen door, onder druk van ontevreden aandeelhouders. Zo verdwenen er 1.500 managementbanen, met als doel de organisatie slagvaardiger te maken.

De 51-jarige Schumacher heeft sinds 2018 de leiding over FrieslandCampina, waar hij drie jaar eerder kwam werken als financieel directeur. Daarvoor heeft de Brabander gewerkt voor Ahold en ketchupmaker Heinz, in het hoofdkantoor in het Amerikaanse Pittsburgh. Hij heeft politicologie en bedrijfskunde gestudeerd in Amsterdam.

Stikstofprobleem

Als hoogste baas van FrieslandCampina, een coöperatie in handen van 17 duizend melkveehouders, had hij weinig op met het idee dat de Nederlandse veestapel fors zou moeten inkrimpen vanwege het stikstofprobleem. In een interview met de Volkskrant zei hij begin vorig jaar hooguit 10 procent minder koeien te voorzien in 2030. De rest van de stikstofwinst verwachte hij met technologische middelen te behalen, zoals ammoniakafzuigende vloeren. ‘Uiteindelijk moet je wel de wereld voeden.’

Als topman van Unilever krijgt Schumacher te maken met aandeelhouders die betere resultaten eisen, ondanks aanhoudende groei en een verwachte winststijging voor dit jaar en 2024. Die onvrede heerst omdat het concern in vergelijking met concurrenten Danone en Nestlé is achtergebleven op de beurs, volgens activistische aandeelhouders omdat het te weinig heeft geïnvesteerd en te veel bezig zou zijn met duurzaamheid. Ook denkt een deel dat het grote Unilever beter af is als het wordt opgesplitst in losse bedrijven.

GlaxoSmithKline

Schumachers voorganger, Alan Jope, maakte zich bij deze aandeelhouders niet populair. Ze zagen niets in het plan van Unilever om 60 miljard dollar neer te willen tellen voor de consumententak van farmaceut GlaxoSmithKline (GSK), dat onder meer Advil-pijnstillers maakt. De overnamepoging, die mislukte, kwam Alan dan ook op veel kritiek te staan. Toch kwam zijn vertrek voor velen als een verrassing. Ook Unilever zelf lijkt nog tevreden te zijn geweest met de man die het bedrijf door de coronacrisis loodste.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden