Unilever is geliefd bij aandeelhouders, AkzoNobel moet daar nog hard zijn best voor doen

Paul Polman Beeld AFP
Paul PolmanBeeld AFP

Winnaar: Paul Polman - Unilever: Gevaar voor overnamepoging afgewend

Unilever is veranderd sinds de al in de kiem gesmoorde overnamepoging van Kraft Heinz zes maanden geleden.

Managers gaan minder vaak op reis en vliegen economy in plaats van businessclass. Het mes is gezet in de zeven miljard euro die Unilever jaarlijks spendeert aan reclame. Campagnes worden minder vaak vernieuwd. En als er een nieuwe moet worden gemaakt voor een van de persoonlijke verzorgingsproducten van Unilever (Dove, Prodent, Andrélon, Axe, Rexona) gebeurt dat op goedkopere locaties en met minder dure sterren.

Toeleveranciers werden afgeknepen waardoor 500 miljoen euro werd bespaard. En de prijzen gingen rücksichtslos omhoog.

Als ceo van een beursfonds is het leuk om populair te zijn bij politici in Davos en milieufreaks, maar is het noodzaak om ook geliefd te zijn bij de aandeelhouders. En dat lijkt Paul Polman te zijn gelukt.

De koers van het aandeel is sinds februari gestegen van 38 naar 50 euro. En uit de deze week gepresenteerde halfjaarcijfers bleek dat de winstmarge op de producten is gestegen naar 18 cent per euro omzet. Het doel om dat naar 20 procent 2020 te brengen lijkt nu binnen bereik. Nu moeten de omzetvolumes nog omhoog. Dat moet gebeuren door sneller nieuwe producten te lanceren. Voorlopig is het gevaar voor een nieuwe overnamepoging afgewend.

Verliezer: Thierry Vanlancker - AkzoNobel Aasgieren ruiken nog altijd bloed

In tegenstelling tot Unilever ligt AkzoNobel nog steeds in de clinch met de aasgieren. Grootaandeelhouder Elliott Advisors heeft opnieuw een rechtszaak aangespannen. En deze week kwam er meer slecht nieuws: topman Ton Büchner moest vanwege gezondheidsredenen opstappen en moest worden vervangen door de Belg Thierry Vanlancker.

Hij moet nog beginnen met waar Unilever al een heel eind mee is gevorderd: het bedrijf winstgevender maken en zelf ook geliefd worden bij aandeelhouders zonder het personeel tegen zich in het harnas te jagen. Dat moet beginnen met het afstoten van zijn eigen geliefde divisie speciale chemicaliën.

De start is onder een slecht gesternte. Vanlancker werkte voordat hij dit jaar bij AkzoNobel begon zijn hele leven bij Dupont en het later afgesplitste Chemours. Dat bedrijf ligt nu onder vuur vanwege de lozingen van volgens toxicologen giftige stoffen. Daarnaast, zo meldde Het Financieele Dagblad heeft Vanlancker geen tekenbevoegdheid bij AkzoNobel. Hij is de nieuwe topman maar om ook juridisch die status te krijgen zou dit moeten worden bevestigd in een buitengewone aandeelhoudersvergadering.

Daar heeft AkzoNobel weinig zin in omdat omstandige aandeelhouders dan vrij baan krijgen om allerlei minder gewenste punten op de agenda te zetten.

Thierry Vanlancker Beeld ANP Handouts
Thierry VanlanckerBeeld ANP Handouts
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden