De plantaardige biefstuk moet qua structuur en smaak op een echte biefstuk gaan lijken.
De plantaardige biefstuk moet qua structuur en smaak op een echte biefstuk gaan lijken. © ANP

Unilever en andere multinationals stappen samen in plantaardige biefstuk

De universiteit van Wageningen gaat de komende vier jaar met tien bedrijven, waaronder Unilever, werk maken van een plantaardige biefstuk. De techniek is al ontwikkeld, maar moet met de steun van multinationals worden verbeterd. Het 'vlees' kan binnen een paar jaar op de markt komen, schrijft de NOS.

Naast Unilever werkt ook Givaudan mee, 's werelds grootste fabrikant van geur- en smaakstoffen, en het Nederlandse Meyn Food Processing, 's werelds grootste producent van kippenslachtmachines.

Projectleider en hoogleraar Atze Jan van der Goot van de universiteit Wageningen noemt het tegenover de NOS bijzonder dat zoveel grote internationale bedrijven meedoen. 'We hebben vorig jaar echt een omslag gezien. Tot voor kort zeiden grote bedrijven: we weten het nog niet, we moeten nog zien of het wat wordt met vleesvervangers. Nu zeggen ze: dit is de toekomst, we moeten hierin stappen. Dat heeft geresulteerd in dit project.'

Volgens Van der Goot lijken de vleesvervangers die nu op de markt komen vaak gehaktachtige producten of op kippenvlees. 'Met onze technologie is het mogelijk andere structuren te maken, zoals varkensvlees of plantaardige biefstuk.'

Gehaktmolen

De productie van vleesvervangers met de Wageningenmethode hoeft niet in fabrieken te gebeuren, maar kan volgens de initiatiefnemers bij de slager, met kleine machines ter grootte van een gehaktmolen.

Jaap Korteweg, de oprichter van De Vegetarische Slager, die ook aan het project meedoet, hoopt eind volgend jaar de eerste plantaardige biefstuk in zijn schappen te kunnen leggen.

Lees ook

Een megabiefstuk van een halve meter, gemaakt van soja en wat tarwe. Atze Jan van der Goot, hoogleraar levensmiddelentechnologie in Wageningen, hoopt ermee een revolutie te ontketenen.

Factcheck: is vlees eten vervuilender dan vliegen? De Volkskrant zocht het uit.

Als er geen vlees in worst zit, is het dan nog worst? Dat vragen VVD-Kamerleden Erik Ziengs en Helma Lodders zich af. De Kamerleden willen een verbod op 'vleesnamen' voor producten waar geen vlees in zit.