Unilever breekt met palmoliegigant
Unilever, ’s werelds grootste afnemer van palmolie, heeft met onmiddellijke ingang het contract opgezegd met het Indonesische bedrijf Sinar Mas, dat op grote schaal illegaal regenwoud heeft gekapt voor zijn plantages.
Het is de eerste keer dat een multinational een dergelijk contract, dat een waarde heeft van tientallen miljoenen dollars, om deze reden opschort. De praktijken van van Sinar Mas, met name dochterbedrijf PT Smart, zijn aan het licht gebracht door Greenpeace.
‘We hebben Unilever bijna twee jaar geleden geïnformeerd dat de activiteiten van diverse van haar leveranciers niet deugen’, zegt Michiel van Geelen van Greenpeace. ‘PT Smart was hiervan de ergste. Dat Unilever na anderhalf jaar eigen onderzoek het contract opzegt, is weliswaar laat, maar ook een heel moedige stap die navolging verdient. Dit zal een grote schok veroorzaken in de wereld van de palmolie.’ Ook het Zwitserse Nestlé en de Amerikaanse giganten Procter & Gamble en Kraft zijn volgens Greenpeace klant bij Sinar Mas.
De milieuorganisatie legde de activiteiten van de Indonesische firma vast op foto. Een rapport hierover verscheen vrijdag. Het betreft onder meer illegale kap, de ontbossing van gebieden waar orang-oetangs leven, en het ontginnen van regenwouden op veengrond, waardoor enorme hoeveelheden CO2 vrijkomen.
Ook een andere Sinar-dochter, Asia Pulp and Paper (APP), zou zich volgens Greenpeace stelselmatig schuldig maken aan onethische praktijken.
De affaire is pijnlijk voor Unilever, aangezien het Brits-Nederlandse concern juist pretendeert een van de grote voorlopers te zijn als het gaat om duurzaamheid. Palmolie zit in tal van bekende producten van het concern, zoals Becel-margarines en verzorgingsproducten van Dove.
‘We hebben naar de informatie van Greenpeace gekeken, en bij dit Indonesische bedrijf zijn een aantal dingen gebeurd die echt niet door de beugel kunnen’, zegt een woordvoerder van Unilever, een concern met een omzet van 40 miljard euro en 175 duizend werknemers. ‘Ons doel is dat al onze palmolie over vijf jaar is voorzien van een duurzaamheidscertificaat. Nu is dat 15 procent.’ Unilever koopt jaarlijks 1,4 miljoen ton palmolie.
Volgens Greenpeace is de organisatie die zou moeten waken over de duurzaamheidsstandaarden, de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), weinig effectief. PT Smart is gewoon lid.
De aanleg van palmolieplantages, veelal met vergunning, is de belangrijkste reden dat de regenwouden in Indonesië en Maleisië in hoog tempo verdwijnen. Waar de palmbomen eenmaal staan, keert het regenwoud niet meer terug, en is nagenoeg alle leven voorgoed verdwenen.