Uniek: 1 dag, 2 beursgangen

De drie eeuwen oude verzekeraar ASR en de drie jaar oude fitnessketen Basic-Fit gaan op dezelfde dag naar de beurs. Maar de gong kan maar één keer klinken.

null Beeld Thijs Balder
Beeld Thijs Balder

'Ze verdienen allebei speciale aandacht. Ze krijgen allebei hun eigen moment. Maar hoe we het precies gaan doen, weten we nog niet', zegt Alice Jentink, hoofd voorlichting van Euronext in Amsterdam.

Als een bedrijf naar de beurs gaat, mag de hoogste baas de gongslag doen waarmee de beurs die dag wordt geopend en de eerste koers van het aandeel kan worden vastgesteld. Maar op vrijdag 10 juni gaan er op één dag twee bedrijven naar de beurs: verzekeraar ASR en fitnessexploitant Basic-Fit. Twee keer een gongslag is niet mogelijk, zodat er iets anders moet worden verzonnen.

Het zijn voor de beurs hoogtijdagen. Vorige week kwamen al ForFarmers en Philips Lighting naar de beurs en vandaag wacht de eerste notering van de Coca-Cola European Partners, een fusiebedrijf met vijftig fabrieken waar Coca-Cola wordt geproduceerd en gebotteld. De introductie van twee fondsen op één dag is een unicum. Of het nooit eerder is gebeurd, kan Jentink niet zeggen. 'Niemand kan zich dit herinneren.'

ASR is een drie eeuwen oud verzekeringsbedrijf, Basic-Fit een pas drie jaar oud fitnessbedrijf. De eerste opereert op een afkalvende markt voor levensverzekeringen, de andere op een groeimarkt voor fysiek welbevinden. De een is een waardeaandeel dat het vooral moet hebben van het uitgekeerde dividend, de ander een groeiaandeel dat het zal moeten hebben van toekomstige koersstijgingen.

Dat beide bedrijven op een vrijdag naar de beurs willen is een keuze van de begeleidende banken. Die willen daarbij het risico uitsluiten op grote koersschommelingen door geopolitieke gebeurtenissen. De slotkoers op die dag staat voor minimaal twee dagen vast. Als er echt iets onverwachts gebeurt, hoeven ze maandag pas de balans op te maken. Daarom vinden de meeste beursintroducties op vrijdag plaats.

Wat de gek ervoor geeft?

Basic-Fit werd drie jaar geleden opgericht door René Moos en Eric Wilborts, twee voormalige tennistalenten die in het profcircuit geen potten wisten te breken. De eerste is ook grootaandeelhouder. Hij heeft besloten al zijn aandelen te houden, als bewijs voor zijn grote vertrouwen in de toekomst.

De waarderingen van analisten lopen honderden miljoenen euro's uiteen: tussen de 750 miljoen en 1,6 miljard. Deels heeft dat te maken met een inschatting van de zeer concurrerende markt, deels met verschillende opvattingen over de snelheid waarmee Basic-Fit kan groeien. Basic-Fit heeft 351 vestigingen en dat moeten er op termijn 1.000 worden, vooral door de opening van nieuwe vestigingen in Frankrijk. Basic-Fit leed in 2015 nog een verlies van 23 miljoen euro. Dat hangt vooral samen met de renteverplichtingen op de hoge schulden. Vanaf 2017 zou de keten winstgevend kunnen worden.

De banken die de budgetketen van fitnesscentra Basic-Fit begeleiden bij de beursgang zijn ook sterk verdeeld over de waarde van het bedrijf. ING kwam in eerste instantie tot een beurswaarde van tussen de 1,3 en 1,6 miljard euro, Deutsche Bank op 920 miljoen euro. Analist Corné van Zeijl van Actiam noemde op RTL Z een waardering van 1 miljard voor een bedrijf met een omzet van 200 miljoen euro 'belachelijk hoog'.

null Beeld Hollandse Hoogte
Beeld Hollandse Hoogte

Basic-fit, het groeiaandeel

Opgericht: 2013
Aantal aandelen: Plaatsing van 24,6 miljoen nieuwe aandelen en herplaatsing 2 miljoen bestaande aandelen. Dat komt overeen met 48 procent van het huidige aandelenkapitaal.

Prijs per aandeel: tussen de 15 en 20 euro, waarmee de waarde van het bedrijf uitkomt op 994- tot 1.144 miljoen euro. De opbrengst dient om schulden te verminderen en nieuwe vestigingen te openen.

Wie wil er nog een verzekeraar?

De eerste wortels van ASR dateren al vanaf net na de Gouden Eeuw met de oprichting van de N.V. Maatschappij van Assurantie, Discontering en Beleening der Stad Rotterdam.

Dat werd later Stad Rotterdam, dat in de jaren negentig fuseerde met de Amersfoortse Verzekeringen en later opging in Fortis waarbij het samengevoegd werd met Amev.

Na de nationalisatie van Fortis werd ASR een staatsverzekeraar en nu, bijna acht jaar later, is de terugkeer op de beurs aanstaande. Minister Dijsselbloem van Financiën zal niet al het geld terugverdienen wat in ASR is geïnvesteerd: naar schatting 3,6 miljard euro.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De grote groei van verzekeraars is in Nederland ook voorbij. Vooral de afzet van levenproducten daalt. Dat heeft de afgelopen tijd al zijn weerslag gehad op de waarde van de aandelen van verzekeraars, die extreem goedkoop zijn. De koers van Delta Lloyd is nog maar drie keer de winst per aandeel, Aegon zeven keer de winst per aandeel en Nationale-Nederlanden tien keer de winst per aandeel. Ter vergelijking: Unilever heeft een koers-winstverhouding van 21.

Analisten zijn zeer verdeeld over de waarde van het bedrijf. De Britse banken HSBC en Barclays kwamen eerder uit op respectievelijk 3- tot 4,2 miljard euro en 3- tot 3,8 miljard. Duidelijk is dat het Rijk niet de hoofdprijs heeft gevraagd.

Asr, het waardeaandeel

Opgericht: 1720
Aantal aandelen: Herplaatsing van 52,2 miljoen aandelen die nu in handen zijn van de staat plus mogelijk nog eens 7,8 miljoen bij grote vraag. Dat komt neer op 40 procent van het totaal aantal uitstaande aandelen van 150 miljoen.

Prijs per aandeel: tussen 18 en 22 euro, waarmee de waarde van de onderneming uitkomt tussen de 2,7- en 3,3 miljard euro. Van de opbrengst wordt de schatkist gespekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden