Unicef beloont directeur ook met variabele bonussen

De directeur van Unicef Nederland, Henk Franken, krijgt jaarlijks een prestatiebonus. Voor zijn inspanningen in 2005 ontving hij een bonus van tienduizend euro, bovenop zijn jaarsalaris van 142 duizend euro....

Het betalen van prestatiebonussen bij goede doelen ligt gevoelig. Als opsteller van een gedragscode voor goede doelen is Herman Wijffels (ex-SER en ex-Rabobank) fel tegenstander van variabele beloningen. 'Daar was best discussie over’, stelde Wijffels vorig jaar in de Volkskrant. ‘Bij sommige goede doelen worden ook bonussen betaald. Maar dat soort gedoe moet je niet hebben. Een directeur verdient een vast salaris. Punt.'

Na een discussie van ruim een half jaar heeft de Vereniging van Fondsen Wervende Instellingen (VFI) dit dwingende advies van Wijffels eind 2005 terzijde gelegd. De VFI vindt variabele beloning onder voorwaarden wel acceptabel. Unicef is een prominent lid van de VFI en mocht meepraten en meestemmen over de nieuwe salariscode.

Unicef-directeur Franken ontvangt al enige jaren jaarlijks een bonus. In eerdere jaarverslagen heeft Unicef daar geen melding van gemaakt. Pas in het jaarverslag over 2005 geeft Unicef volledige openheid van zaken.

‘In het jaarverslag van 2004 staat in algemene zin de prestatiebeloning beschreven’, zegt een woordvoerder van Unicef. ‘Vanwege de nieuwe VFI-richtlijnen geven we nu meer informatie.’

De bonus bij Unicef varieert jaarlijks en wordt vastgesteld op basis van dertien criteria. De directeur wordt afgerekend op onderwerpen als werving van nieuwe leden, inkomsten fondsenwerving, het kostenpercentage, het imago, en de naamsbekendheid.

Door de salarisdaling bij de Hartstichting is Unicef op dit moment het best betalende goede doel. Van de twintig grootste goede doelen, gemeten in donaties, hadden dinsdag alleen het Leger des Heils nog geen jaarverslag gepubliceerd.

De salarisontwikkeling bij goede doelen is al twee jaar gematigd, zo blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant. Er zijn geen grote stijgingen die worden veroorzaakt door het optrekken van het salaris. Als een fonds de salariskosten flink ziet oplopen, is daar een specifieke reden voor. Bij het Astma Fonds is er sinds 2005 slechts één directeur, terwijl het gemiddelde directiesalaris over 2004 nog gebaseerd was op twee personen. De salarisstijging bij Greenpeace wordt veroorzaakt doordat de directeur meer uren in de week is gaan werken.

Niet alle goede doelen zijn open over de salarissen. Bij Plan Nederland en KWF Kankerbestrijding wordt bijvoorbeeld een volledige uitsplitsing gegeven, maar organisaties als Wereld Natuur Fonds en Cordaid geven alleen de totale remuneratie van de gehele directie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden