Uni-Invest wint strijd om de Nederlandsche Elevator

Het vastgoedfonds Uni-Invest heeft de strijd om de Nederlandsche Elevator Beleggings Maatschappij (NEBM) met succes afgerond. Uni-Invest beschikt inmiddels over een controlerend belang van 75,7 procent in het 'dode' beursfonds....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het vastgoedfonds heeft de aandelen voor zes tot zeven miljoen gulden overgenomen van de geheimzinnige Antilliaanse vennootschap Sandia, die aanvankelijk weigerde mee te werken.

NEBM heeft een eigen vermogen van 10,5 miljoen gulden. Er zijn geen actieve beleggingen meer, nadat het fonds zijn aandelenpakket van 20 procent in HES Beheer (havenbedrijven) verkocht. De bezittingen staan in depot bij de bank.

Uni-Invest had enkele maanden geleden nog maar iets minder dan acht procent in NEBM. Sinds die tijd heeft het vastgoedfonds voor 2475 gulden per aandeel pakketten van diverse aandeelhouders overgenomen, onder andere van de Antilliaanse investeerder Sandia Investments. Deze op Curacao gevestigde club leek op weg een groot belang in Nederlandsche Elevator Beleggings Maatschappij op te bouwen.

Sandia had al meer dan tweederde van de Elevator in handen en weigerde aanvankelijk aan de plannen van Uni-Invest mee te werken. De vennootschap zou plannen gehad hebben om NEBM te liquideren. Op de 2500 oprichtingsbewijzen van de Elevator zou ruim duizend gulden worden uitgekeerd, op de drieduizend gewone aandelen 2050 gulden.

Dat zou tot gevolg hebben gehad dat de beleggers die dat geld ontvingen de helft weer kwijt zouden zijn aan de inkomstenbelasting. Voor Sandia speelde dat probleem niet, omdat ze als vennootschap geen inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Sandia ging vorige week alsnog om en nam contact op met Uni-Invest. De vennootschap wilde eerst een paar weken uitstel, maar stemde na enig touwtrekken in met een bod van zes tot zeven miljoen gulden in aandelen Uni-Invest. Dat Sandia eieren voor haar geld heeft gekozen, zou samenhangen met de informatieve aandeelhoudersvergadering van de Elevator, aanstaande vrijdag.

Daar had Sandia niet alleen haar plannen voor NEBM uit de doeken moeten doen, maar ook moeten onthullen wie er achter de geheimzinnige vennootschap zitten. Eerder werd J. van Oosterom genoemd, de vermogende oprichter van het computerbedrijf Volmac. De eerdere grootaandeelhouder van NEBM was namelijk Kastanje Plantage van Van Oosterom. Sandia's vertegenwoordiger J. van Rooijen ontkende eerder echter dat er een verband is tussen Sandia en Van Oosterom. Nu Sandia zijn belang in NEBM verkocht heeft, kunnen de eigenaren onbekend blijven.

Uni-Invest, dat ook 59,6 procent van de oprichtingsbewijzen van NEBM verworven heeft, gaat het slapende beursfonds tot leven wekken. De Nederlandsche Elevator Beleggings Maatschappij krijgt een nieuw bestuur en wordt omgevormd tot vastgoedfonds. Meer details geeft Uni-Invest pas vrijdag, na de aandeelhoudersvergadering van NEBM.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden