Uni-Invest gooit handdoek in ring bij Breevast

Vastgoedfonds Uni-Invest staakt zijn pogingen om concurrent Breevast in te lijven. Uni-Invest zal zijn belang in Breevast verkopen aan twee andere grootaandeelhouders, mits die met Breevast overeenstemming bereiken 'over wezenlijke aspecten van hun verdere samenwerking'....

Van onze verslaggever

Met deze deal komt een einde aan een felle overnamestrijd, die ruim een jaar heeft geduurd. Onder leiding van de Canadese Nederlander Richard Homburg groeide Uni-Invest de laatste jaren uit tot een van de meest succesvolle vastgoedfondsen op de Amsterdamse beurs, vooral door overnames die meestal met aandelen werden betaald. Het fonds heeft ongeveer drie miljard gulden aan beleggingen. Met bijna een miljard bleef Breevast, een overlevende uit het geruchtmakende faillissement van het aannemingsconcern Bredero, daar bij achter.

Begin 1998 verwierf Uni-Invest 60 procent van de Breevast-certificaten (aandelen zonder stemrecht), met de bedoeling dit Utrechtse fonds geheel over te nemen. Uni-Invest wilde het Nederlandse vastgoed zelf houden, en het Amerikaanse vastgoed uit Breevast overhevelen naar een nieuw Amerikaans landenfonds.

De directie van Breevast, bekend als 'de best beschermde tent van Nederland', moest niets van de overname hebben. Korte tijd later kocht zij een vastgoedportefeuille van Eik de Mol van Otterloo, een Nederlander die werkt bij de grote Amerikaanse vermogensbeheerder GMO. In ruil kreeg De Mol een commissariaat en nieuwe certificaten, waardoor het belang van Uni-Invest verwaterde tot 35 procent.

Breevast presenteerde de deal met De Mol als uitvloeisel van een reeds lang bestaande strategie. Uni-Invest zag het puur als een poging om haar overname te dwarsbomen, en vroeg de Ondernemingskamer om een enquête wegens wanbeleid bij Breevast. Ook breidde het zijn belang in Breevast door nieuwe aankopen weer uit tot 50 procent. Zo wilde het decertificering van Breevast afdwingen, en daarmee zeggenschap voor de aandeelhouders.

Maar in januari van dit jaar kocht Breevast opnieuw vastgoed tegen betaling met nieuwe certificaten, dit keer van de Eindhovense vastgoedmagnaat Frank Zweegers.

Opnieuw zag Uni-Invest zijn belang verwateren tot 30 procent. In maart sneuvelde bovendien het enquête-verzoek bij de Ondernemingskamer. Daarop besloot Uni-Invest de handdoek in de ring te gooien.

Het verkoopt zijn Breevast-belang aan De Mol van Otterloo en een andere grootaandeelhouder, Cottingham Corporation. Uni-Invest krijgt 25 gulden per certificaat, goed voor ongeveer 139 miljoen gulden. Het fonds zegt een rendement van 15,6 procent te hebben gemaakt op zijn Breevast-belegging. Uni-Invest was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.

Door de transactie gaat Breevast in feite alsnog in andere handen over, zij het niet die van Uni-Invest. De Mol en Cottingham hebben straks ruim 90 procent van de Breevast-certificaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden