Uitzendbureaus strijken korting zorgpremie uitzendkrachten op

Uitzendbureaus verdienen soms tienduizenden euro's per maand op de zorgverzekering die zij voor hun Oost-Europese uitzendkrachten afsluiten. Daardoor kunnen ze deze Oost-Europeanen goedkoper 'aanbieden' dan Nederlandse werkzoekenden, die zo geen schijn van kans maken in bijvoorbeeld de land- en tuinbouw of in de vleesverwerkende industrie.

Kassen in Westland waar veel Oost-Europeanen werken. Beeld anp

Bij deze constructie rond buitenlandse uitzendkrachten draait het om de collectiviteitskorting die zorgverzekeraars bieden voor groepen verzekerden. Dat komt neer op 10 tot 15 euro per persoon per maand. Het is gebruikelijk dat werkgevers die korting, al dan niet gedeeltelijk, rechtstreeks doorgeven aan hun verzekerden. Het is voor Nederlandse verzekerden een van de punten waarop dezer dagen de zorgverzekeringen weer worden vergeleken om eventueel over te stappen naar een goedkopere.

Tijdelijke buitenlandse werknemers moeten in Nederland verzekerd zijn tegen ziektekosten. Dat regelt hun uitzendbureau meestal met een collectief contract. Als het goed is, betaalt de uitzendkracht de premie, waar de korting in is verrekend, via de loonstrook. Er zijn echter ook verzekeraars die uitzendbureaus lokken met de aanbieding waarbij de werkgever de korting vangt en de uitzendkracht de gewone, hogere premie betaalt. Zo biedt zorgverzekeraar HollandZorg aan om de buitenlandse uitzendkracht een polis te verstrekken waarop de volle premie wordt vermeld terwijl de werkgever de lagere premie betaalt en de korting opstrijkt.

Geen kans

'Er wordt een truc gebruikt om buitenlandse werknemers te bestelen, terwijl tegelijkertijd Nederlandse werknemers geen kans krijgen', zegt Henry Stroek van CNV Vakmensen. Stroek weet van bedrijven waar tussen de duizend en tweeduizend uitzendkrachten werken voor wie op deze manier een zorgverzekering is afgesloten.

Ook zorgverzekeraars morren omdat ze op grote schaal klanten kwijtraken 'door deze oneerlijke concurrentie', zegt bijvoorbeeld Hilko Kramer van Turien & Co Assuradeuren uit Alkmaar, dat ook zorgverzekeringen aanbiedt. 'Bekende uitzendbureaus zeggen dat ze tevreden zijn over onze dienstverlening, maar ze vertrekken omdat ze zo veel geld niet kunnen laten liggen. Hier valt op een eerlijke manier niet tegenop te concurreren.'

Het is niet ongebruikelijk dat uitzendbureaus een zorgverzekering afsluiten voor buitenlandse flexwerkers, die zich in Nederland moeten verzekeren. Seizoenswerkers die hier maar een paar maanden zijn, spreken vaak de taal niet. Zorgverzekeraars doen graag zaken met de uitzendbureaus: zij innen de premies en melden ze aan en af. Voor die bemiddeling krijgt een uitzendbureau vaak een extra korting. Ondertussen maken deze flexkrachten weinig aanspraak op de verzekering. Wie ziek is, heeft doorgaans geen werk meer en gaat terug naar huis.

Beeld anp

Verschuldigd

Het uitzendbureau mag een uitzendkracht nooit méér laten betalen dan hij aan premie verschuldigd is. De rol van het uitzendbureau gaat verder dan de administratieve verwerking, zegt de woordvoerder van werkgeverskoepel ABU. 'Uitzenders nemen ook hun verantwoordelijkheid als de buitenlandse uitzendkracht ziek wordt. Dan gaat het om begeleiding naar de huisarts of het ziekenhuis omdat iemand de taal onvoldoende spreekt of geen vervoer heeft. En het staat een uitzendkracht altijd vrij zelf een ziektekostenverzekering af te sluiten.'

HollandZorg, een kleine zorgverzekeraar uit Deventer, is marktleider als het gaat om buitenlandse uitzendkrachten. Een woordvoerster stelt dat de markt voor zorgverzekeringen gewoon een gelijk speelveld kent. 'Dat betekent dat elke zorgverzekeraar vrij is om binnen de geldende wet- en regelgeving producten aan te bieden op de markt. We maken zowel afspraken met uitzendbureaus waarbij de korting ten gunste van de werkgever komt als afspraken waarbij de korting ten gunste van de werknemer komt', zegt de woordvoerster.

Het kabinet is tegen deze constructie. Een jaar geleden stelde SP-Kamerlid Paul Ulenbelt al vragen over dergelijke constructies aan minister Asscher (PvdA) van Sociale Zaken. 'Het is niet de bedoeling dat de werkgever daar voordeel uit haalt', zei Asscher toen. 'Dit maakt arbeidsmigranten goedkoper dan Nederlandse werknemers en zorgt daarmee voor een ongelijk speelveld. Hier strijd ik tegen met de aanpak van schijnconstructies.' Asscher heeft een wet tegen schijnconstructies aangekondigd die begin volgend jaar van kracht zou moeten worden, maar nog steeds niet bij het parlement is ingediend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.