'Uitvoering bijstandswet door bedrijven zorgwekkend'

De uitvoering van de bijstandswet door bedrijven neemt zorgelijke vormen aan. De privacy van uitkeringsgerechtigden komt ernstig in gevaar. Dit schrijft de Registratiekamer in een brief aan minister De Vries van Sociale Zaken....

Sinds januari 1998 laat een toenemend aantal gemeenten de bijstandswet geheel of gedeeltelijk door bedrijven uitvoeren. Volgens de wet zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de bijstandswet. Zij zijn niet verplicht de uitvoering zelf te doen via sociale diensten.

De uitbesteding door gemeenten begon met de overdracht van simpele administratieve handelingen aan automatiseringsbedrijven. Nu blijkt een aantal gemeenten de uitvoering volledig aan bedrijven over te laten. De sociale dienst wordt zo indirect geprivatiseerd.

De Registratiekamer somt in de brief voorbeelden op van de wildgroei in de uitbesteding. 'Het verlenen van de uitkeringen, inclusief de beoordeling van de aanvragen hiervoor en de noodzaak van voortzetting, wordt uitbesteed. Complete bijstandsdossiers gaan dan naar het kantoor van deze bedrijven', schrijft de Registratiekamer.

De Registratiekamer hekelt het gebrek aan duidelijkheid over de uitbesteding van de bijstand. De vorige minister van Sociale Zaken, Melkert, heeft de Tweede Kamer herhaaldelijk een brief toegezegd over de uitbesteding nadat de eerste gemeenten daar schoorvoetend mee begonnen. De brief is er nooit gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden