Uitvoer in januari stijgt met 11 procent

Het volume van de uitvoer van goederen is in januari met bijna 11 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder.

Van onze verslaggever Frank van Alphen

In december was dit nog 2 procent. De stijging is vooral te danken aan de toegenomen export van chemicaliën naar China. Dit blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De sterke procentuele stijging is ook het gevolg van de vergelijking met januari 2009. In die maand was de export met 13 procent gedaald ten opzichte van een jaar daarvoor. De daling van de export was begonnen in november 2008. Die krimp van 11 tot 15 procent liep door tot halverwege 2009. Sindsdien is de afname steeds kleiner geworden. In december was er voor het eerst weer een hoger uitvoervolume.

De open Nederlandse economie is bijzonder gevoelig voor de ontwikkeling van de wereldhandel. Het bruto nationaal product is voor circa 70 procent afhankelijk van de export. ‘Na een recessie trekt de uitvoer altijd het eerste weer aan’, zegt Peter Hein van Mulligen van het CBS. De opleving van de Chinese economie, mede als gevolg van de stimuleringsmaatregelen van de Chinese overheid, leidt tot stijging van onder meer de uitvoer van chemicaliën en halffabricaten naar China en andere Aziatische landen zoals Singapore, Maleisië en Taiwan. De tweede helft van vorig jaar steeg die export met zo’n 40 procent. Het aandeel van deze export in het totaal is nog bescheiden: 2,5 procent van de geëxporteerde goederen. Driekwart blijft in de Europese Unie. Die uitvoer steeg nauwelijks.

De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 26,9 miljard euro. Dat is ruim 7 procent meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde steeg met ruim 11 procent tot 24,8 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg daarmee 2 miljard euro. Dit is 0,6 miljard euro minder dan in januari 2009.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden