'Uitvinder' internethandel klaagt Dell aan om schending patent

Softwarebedrijf DE Technologies uit Amerika klaagt computergigant Dell aan voor het schenden van hun patent op handel via internet. De uitkomst van de rechtszaak kan grote gevolgen hebben voor de manier waarop internethandelaren als Dell en Amazon.com zakendoen....

Van onze verslaggever Addy Hennekes

DE Technologies mag zich rechtmatig de uitvinder noemen van handel via internet, ofwel e-commerce. Het 'Universal Shopping Center for International Operations' van DE Technologies is volgens het gedeponeerde patent een 'internationaal transactiesysteem' dat werkt via 'intra- of internet'. In 1997 werd een eerste patentaanvraag goedgekeurd door de USPTO, de Amerikaanse Patentencommissie. Sinds 2002 staat de 'vinding' officiëel op naam van DE Technologies.

In het patent staat verder dat 'een klant in een taal naar keuze producten kan bekijken' en dat het systeem bij bestellingen 'belastingen en verzendkosten online berekent'. Het patent van Ed Pool en Doug Mauer van DE Technologies beschrijft derhalve precies de manier van zakendoen die online-bedrijven als Amazon.com en computerbedrijf Dell hanteren.

Daarmee schenden de bedrijven het patentrecht, vindt DE Technologies. Vandaar de gang naar de rechter. Eerste slachtoffer is computerbedrijf Dell uit Texas, dat uitsluitend via internet handelt.

De aanklacht van Pool en Mauer en patent-advocaat en mededirecteur Bruce Lagerman is een merkwaardige mix van krantenknipsels met interviews, uiteraard het patent en een reeks schermafdrukken van een doorlopen bestellingsprocedure bij computerhandelaar Dell. Die afdrukken moeten duidelijk maken hoe Dell het gepatenteerde systeem van DE Technologies hanteert.

Bruce Lagerman, een specialist die zelf vele patentzaken heeft behandeld, is vol vertrouwen. 'Het patent is absoluut waterdicht', zo laat hij per e-mail weten. Verder wil hij niet te veel los laten. 'We kunnen verder niets zeggen over onze zaak, dat zou een slechte dienst zijn tegenover onszelf en ook voor Dell.'

Dell wil niet reageren op de zaak. Mocht de rechter in het voordeel beslissen van DE Technologies dan zullen veel internethandelaren hun strategie moeten aanpassen, of gedwongen moeten participeren in het softwaresysteem van DE Technologies.

Dell kan twee dingen doen: zélf een patent aanvragen of het patent van DE Technologies nietig laten verklaren. De eerste optie is erg lastig, veel bedrijven zijn Dell al voorgegaan. De tweede is de meest waarschijnlijke optie.

Dell weet zich gesterkt door senator Rick Boucher uit Virginia die het patent van DE Technologies in 1999 in die staat wist te blokkeren. Boucher pleitte in het Congres voor strikte patentregels die aanvragen van bedrijven als die van Pool en Mauer moet afwijzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden