Uittocht Portugezen torpedeert Europese expansie van Achmea

De Europese expansie van Achmea is vastgelopen. De Nederlandse bank-verzekeraar verbreekt vrijwel volledig de banden met de Portugese Banco Comercial Português (BCP), haar voornaamste partner in het Europese samenwerkingsverband Eureko....

Van onze verslaggever

Dat blijkt uit twee persberichten van Eureko. Dit Europese financiële conglomeraat is nu nog voor 52 procent in handen van Achmea en voor 22,6 procent van BCP. Verder is Eureko voor 100 procent eigenaar van Seguros e Pensoes (SeP), de grootste verzekeraar van Portugal, die zijn producten via BCP verkoopt.

Eureko verkoopt SeP nu aan BCP; deze bank betaalt met het gros van haar Eureko-aandelen plus een bedrag van 150 miljoen euro in contanten. De twee Portugezen in de raad van bestuur en de vier BCP'ers in de raad van commissarissen treden af. Na voltooiing van deze transactie resteren alleen nog kruisbelangen tussen Eureko en BCP van 5 procent.

De deal is ingegeven door financiële problemen bij BCP. De nummer één van Portugals beursgenoteerde banken zag haar beurswaarde sinds begin dit jaar kelderen met zo'n 60 procent. Onlangs meldde BCP bovendien dat de winst in de eerste negen maanden van het jaar met 22 procent is gedaald tot 403 miljoen euro.

Ook de financiële buffers van het bedrijf, toch al magerder dan bij andere Europese banken, slonken de laatste tijd. Om die te versterken gaat BCP binnenkort voor 500 miljoen euro aan preferente aandelen uitgeven, een voornemen dat de beurskoers van de bank nog verder onder druk zet.

Eureko benadrukt dat de transactie geen gevolgen heeft voor de eigen financiële soliditeit, en leidt tot 'grotere helderheid' in haar organisatorische structuur. De strategische samenwerking met BCP 'gaat dan ook niet verloren', mede dankzij 'gezamenlijke initiatieven in vermogensbeheer en bancassurance in Polen en Griekenland'.

Onlangs moest het conglomeraat anderhalf miljard euro aan goodwill afboeken, grotendeels op het vorig jaar verworven belang van 98 procent in de grootste Griekse levensverzekeringsmaatschappij, InterAmerican.

Verder verwierf Eureko voor 695 miljoen euro een belang van 30 procent in PZU, de grootste verzekeraar van Polen, in de hoop dat de Poolse regering dit bedrijf zou privatiseren. Maar die verzelfstandiging is stukgelopen op de Poolse politiek. Eureko gaat de kwestie nu voorleggen aan een onafhankelijke bemiddelaar.

Zelf kampt Eureko intussen ook met financiële tegenslagen. De beursgang van het conglomeraat, gepland voor dit jaar, werd al eerder uitgesteld, en wordt er door de uittocht van BCP niet kansrijker op. De winst kelderde vorig jaar met 60 procent, het eigen vermogen met 42 procent, als gevolg van slechte beleggingsresultaten. Het eerste halfjaar van 2002 slonk de winst met 4 procent en het eigen vermogen met 9 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden