Uitstel van betaling voor Perry Sport en Aktiesport

Het moederbedrijf van twee grote sportwinkelketens heeft uitstel van betaling aangevraagd. Perry en Aktiesport hebben last van het faillissement van V&D en Scapino, waar ze 'inwonen'.

Jeroen Trommelen
Oranje attributen bij Perry Sport voor de fans van het Nederlands elftal in aanloop naar het EK voetbal in Oekraïne en Polen in 2012. Beeld anp
Oranje attributen bij Perry Sport voor de fans van het Nederlands elftal in aanloop naar het EK voetbal in Oekraïne en Polen in 2012.Beeld anp

De winkelketens Perry Sport en Aktiesport worden meegetrokken in de val van warenhuisconcern V&D en het faillissement van schoenenketen Scapino. Het moederbedrijf van de twee ketens, USG Holding, heeft maandag uitstel van betaling aangevraagd en het personeel daarover geïnformeerd. De meeste winkels blijven voorlopig waarschijnlijk open.

Perry Sport heeft in Nederland ruim 800 mensen in dienst, ongeveer evenveel als Aktiesport. De sport- en vrijetijdswinkels verkeren in de problemen doordat Perry Sport elf winkels exploiteerde binnen V&D-vestigingen en Aktiesport 128 filialen hield binnen Scapino.

Gastheren

De omzet van deze winkels is door de sluiting van hun gastheren weggevallen. Onduidelijk is welke gevolgen dat heeft voor de overige vestigingen en filialen. Eigenaar Unlimited Sports Group (USG) in Amsterdam-Zuidoost was maandag onbereikbaar voor een toelichting op het uitstel van betaling.

Op papier ziet de toekomst van Perry Sport er veel beter uit dan voor Aktiesport. De meerderheid van de totaal 70 Nederlandse Perry-winkels heeft een eigen vestiging en is niet afhankelijk van winkelruimte binnen V&D-warenhuizen. Een doorstart van de overgebleven winkels onder een nieuwe eigenaar lijkt daardoor voor de hand te liggen.

Een filiaal van Perry Sport in het centrum van Dordrecht. Beeld anp
Een filiaal van Perry Sport in het centrum van Dordrecht.Beeld anp

Lees ook: Het raadselachtige pokerspel om V&D

Als op 11 februari 2016 het Canadese concern Hudson's Bay doelbewust de publiciteit zoekt, betekent dat het einde voor V&D. Alle rust en vertrouwen die nodig waren voor een doorstart zijn in één keer weg. (+)

Sportwinkel Aktiesport, met in totaal 180 vestigingen, was wel grotendeels afhankelijk van de winkelruimte van schoenenwinkelbedrijf Scapino, dat afgelopen januari failliet ging. In de zoektocht naar een nieuwe eigenaar werd afgelopen maand kort gesproken tussen USG-Holding en de curator van Scapino, maar zonder resultaat.

Nieuwe eigenaar van Scapino werd Ziengs, een schoenenketen met zo'n 70 winkels in Nederland, die de samenwerking met Aktiesport naar verluidt niet wil doorzetten en de huur heeft opgezegd.

'Deze twee gebeurtenissen, die praktisch tegelijk plaatsvonden, gecombineerd met de al lastige retailmarkt waarin wij ons vandaag de dag bevinden, laten ons geen andere mogelijkheid dan vandaag uitstel van betaling aan te vragen voor USG Holding', staat in de brief aan het personeel van Perry Sport, die maandag in het AD werd geciteerd.

De nauwe samenwerking tussen V&D en Perry Sport dateert van zes jaar geleden. Ze was bedoeld om de beschikbare winkelruimte beter te exploiteren en te profiteren van elkaars merknaam.

Het aantal shop-in-shops van Perry bij V&D werd uitgebreid en de collectie van het bedrijf kwam ook in de webwinkel van V&D te koop.

Ook de samenwerking tussen Aktiesport en Scapino was bedoeld om met lagere kosten meer klanten te bereiken. Aktiesport huurde winkelruimte bij Scapino om tot een 'rendabelere invulling van beschikbare winkelruimte' te komen, aldus het bedrijf.

Monopoly

Als de naam Perry uit de Nederlandse winkelstraten verdwijnt, wordt daarmee ook een herinnering gewist aan de oorsprong van de plaatsnamen in het Nederlandse Monopolyspel. De straat- en plaatsnamen in het spel zijn gebaseerd op de vestigingen van toenmalig warenhuis Perry. Die importeerde het bordspel vanaf 1936 en ontwikkelde in 1941 een Nederlandse versie, gebaseerd op de locaties waar de keten een filiaal of magazijn had: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Groningen, Utrecht, Haarlem en Arnhem. De Perry-winkels aan de Kalverstaat, Vredenburg en Ketelstraat bestaan nog steeds.

Net als veel andere sectoren in het winkelbedrijf, moest de keten steeds nadrukkelijker concurreren met onlinewinkels in sportschoenen en sportartikelen.

Perry begon ooit als winkel met sport-, vrijetijds- en reisartikelen, maar verlegde het assortiment gaandeweg naar de sectoren sport- en outdoor. De geschiedenis gaat terug naar 1866, toen in Amsterdam het eerste Nederlandse filiaal van The English American Warehouse Perry & Co werd geopend.

In een reeks fusies en overnamen kwam de keten in de jaren tachtig en negentig in handen van onder andere Sporthuis Centrum en Vendex KBB. Het Amerikaanse USG kocht de winkelketen in 2006.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden