Uitstel van betaling voor Parmalat

Het Italiaanse zuivelconcern Parmalat heeft zaterdag officieel uitstel van betaling gekregen. Het bedrijf vroeg dat afgelopen woensdag aan....

ANP

Het door de rechtbank in Parma verleende uitstel betekent dat Parmalat voorlopig kan blijven doordraaien. Bovendien kunnen de boeren die melk leveren, gewoon betaald worden.

Het uitstel werd verleend nadat Enrico Bondi uitleg had gegeven over de financiële situatie van de onderneming. Bondi is sinds vorige week de bestuursvoorzitter van de grootste zuivelproducent van Italië. Hij geldt als een reorganisatie-expert. In de jaren negentig haalde hij de bezem door het industriële conglomeraat Montedison.

Bij Parmalat is een bedrag van mogelijk 10 miljard euro zoek. Het bericht over de onregelmatigheden in de boekhouding kwam enkele weken geleden naar buiten. De zuivelproducent heeft geen goede reputatie als het om boekhouden gaat. De vele financiële constructies, beursnoteringen en uitstaande obligatieleningen vormen een spinnenweb waar analisten maar weinig wijs uit worden. Het concern is in dertig landen actief met 36.000 werknemers.

De aanvraag voor het uitstel van betaling gebeurde op basis van een nooddecreet dat de Italiaanse regering dinsdag uitvaardigde. Parmalat kreeg hiermee direct bescherming tegen crediteuren. Het concern heeft voor ongeveer 7 miljard euro aan schulden uitstaan. In Italië staan ongeveer 4000 banen op het spel. Ongeveer 5000 boeren zijn afhankelijk van melkleveranties aan het concern.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden