Uitstel van betaling voor 'duurzaam’ Econcern

Econcern, het vlaggenschip van de groene economie, heeft uitstel van betaling aangevraagd. Dat staat op de website van het bedrijf.

Van onze verslaggever Michael Persson

Volgens een woordvoerder van de Rabobank, de belangrijkste financier van de duurzame multinational, wordt later deze week duidelijk of de onderneming kan worden gered.

Het energiebedrijf Eneco is betrokken bij de reddingspogingen. ‘Wij kijken samen met Econcern hoe ze verder kunnen’, zegt een woordvoerder. ‘Een overname behoort tot de mogelijkheden.’

Volgens Het Financieele Dagblad zou ook Essent een deelname in Econcern overwegen, en bezig zijn met een boekenonderzoek. Essent wil de berichten niet bevestigen.

Miljoenenschulden
Het Utrechtse bedrijf, tot vorig jaar de grote duurzame belofte van Nederland, gaat gebukt onder miljoenenschulden die door de kredietcrisis niet meer kunnen worden geherfinancierd. Bij Econcern werken ongeveer veertienhonderd mensen in 24 landen.

Econcern is vooral bekend van het Prinses Amaliawindpark voor de kust van IJmuiden, dat het samen met Eneco liet aanleggen. Het investeert ook in parken in het Britse en Belgische deel van de Noordzee. Daarnaast financiert Econcern parken voor zonne-energie in onder meer Spanje en Italië, ontwerpt het windmolens en stak het geld in een fabriek voor biomethanol bij Delfzijl.

In februari werd duidelijk dat het bedrijf in zwaar weer zit. Bestuursvoorzitter Ad van Wijk, Ondernemer van het Jaar 2008, liet weten dat zijn bedrijf geen geld meer krijgt van de banken. Minister Cramer van Milieu liet daarop weten te kijken of ze het ‘systeembedrijf voor de duurzame economie’ kon helpen.

Problemen dieper
Maar de problemen bleken dieper te zitten. De projecten van Econcern leverden op korte termijn te weinig op. Het hete hangijzer lijkt een lening van 150 miljoen die Econcern kreeg op 31 augustus 2007. Het krediet werd verstrekt door een consortium van zes banken, onder leiding van de Rabobank. Die lening liep af in april 2009, blijkt uit het jaarverslag.

Het is vrijwel zeker dat Econcern de financiële eisen die aan de lening zijn gekoppeld bij lange na niet haalt. Daardoor kunnen de banken versnelde aflossing eisen. Om aan geld te komen, verkocht Econcern een deel van de biobrandstoffabriek bij Delfzijl voor 36 miljoen euro. Daarnaast kondigde het in april ‘meer focus’ aan, en tweehonderd ontslagen.

Rabobank
Hoofdschuldeiser Rabobank speelt een dubbele rol. In mei 2008 stak de bank met verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd 300 miljoen euro in Econcern. Voor een deel ging het om nieuw kapitaal, waarvoor Rabobank en Delta Lloyd met de derde aandeelhouder SHV (eigenaar van de Makro) voor 50 procent eigenaar werden. De rest van de aandelen is in handen van directie en personeel.

Een deel van die 300 miljoen bestond uit een zogeheten mezzanine lening. Zo’n lening kan op zeker moment worden omgezet in aandelen met eenzelfde waarde. Een slechte waardering van Econcern is dus in theorie in het belang van de Rabobank, omdat de lening dan in meer aandelen kan worden omgezet.

Econcern ‘geeft geen details’ over de wijze van financiering. Ook een woordvoerder van de Rabobank wil niet ingaan op de constructie, omdat ‘we nooit iets zeggen over individuele klanten’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden