Uitkeringsfraude veel omvangrijker

In Nederland wordt veel meer zwart gewerkt en gefraudeerd met sociale uitkeringen dan tot nu toe uit onderzoek is gebleken....

Van onze verslaggever

Dat stellen tientallen experts op het terrein van sociale verzekeringen die door het ministerie van Sociale Zaken naar hun ervaringen zijn gevraagd. De deskundigen schatten in dat 39 procent van de mensen met een WW-uitkering zwart bijverdienen.

Meer dan 20 procent van de WAO'ers doen zich volgens de experts zieker voor dan ze werkelijk zijn en zeker 34 procent van de bijstandsontvangers ontloopt de plicht om passend werk te aanvaarden als dat wordt aangeboden. Al deze percentages zijn veel hoger dan de uitkeringsgerechtigden zelf toegeven, ook als zij er anoniem naar worden gevraagd. Dit kan volgens de experts te maken hebben met het feit dat veel mensen niet goed op de hoogte zijn van de regels.

Gemiddeld zouden zwartklussende WW'ers en WAO'ers meer dan 10 duizend euro per jaar aan niet-opgegeven inkomsten hebben. De bijstandsgerechtigden klussen voor gemiddeld 5500 euro bij, vermoeden deskundigen.

In reactie op deze vermoedens kondigt minister De Geus van Sociale Zaken aan dat hij fraude intensiever gaat aanpakken. De komende jaren komen er 225 inspecteurs bij, die controles gaan uitvoeren bij bedrijven en bij uitkeringsgerechtigden thuis. In 2006 moeten er zeker 46 duizend controles meer worden uitgevoerd dan nu. De Geus hoopt zo voor 120 miljoen euro extra aan fraudegevallen op het spoor te komen. In 2001 werden 333 duizend controles uitgevoerd.

De Geus wil in het bijzonder werk maken van fraude met sofinummers. Personeelsleden van uitkeringinstanties krijgen cursussen en voorlichtingsmateriaal om fraude met uitkeringspapieren te herkennen. Er komt een systeem dat signaleert of één sofinummer tegelijkertijd voor verschillende dienstverbanden wordt gebruikt. Ook kunnen de uitkeringsinstanties in de toekomst nagaan of het paspoort waarmee de werkzoekende zich identificeert als vermist of gestolen is opgegeven.

De Geus bereidt verder een wetswijziging voor om werkgevers via een lik-op-stuk-beleid hoge boetes te geven als zij illegalen aan werk helpen. In 2001 schreef de Arbeidsinspectie aan 739 werkgevers bekeuringen uit wegens illegale arbeid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden