Uitkeringsfraude door werkgevers minder bestraft

Uitkeringsfraude door werkgevers wordt steeds minder bestraft. Frauderende werknemers worden echter strenger aangepakt. Het College van Toezicht Sociale Verzekeringen (CTSV) concludeert dit in een donderdag gepubliceerd rapport....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

In 1997 bleef slechts 13 procent van de fraude door werknemers onbestraft. Het CTSV is bezorgd over het hoge percentage frauderende werkgevers dat vrijuit gaat.

Volgens het CTSV maken de instellingen die de sociale zekerheid uitvoeren (de 'uvi's') ernst met het opsporen van de 'witte' fraude. Maar de aanpak van de 'zwarte' fraude blijft achter. Van witte fraude is sprake als een werknemer een uitkering ontvangt en daarnaast wit werkt.

Tussen 1995 en 1997 is het totaal aantal opgespoorde fraudegevallen meer dan verdrievoudigd. Het nam toe van ruim 4100 naar ruim 15 duizend. Het merendeel daarvan betrof WW-fraudes.

De uitvoerende instelling GUO heeft kritiek op het CTSV. Dat zou geen rekening hebben gehouden met de omstandigheid dat het aantal fraudes daalt door het actievere opsporingsbeleid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden